NavMenu

Manji troškovi za privrednike na granicama u Crnoj Gori- Novi zakon donosi bespapirno carinjenje

Izvor: Mina Petak, 13.03.2020. 08:28
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: ChameleonsEye/shutterstock.com)Ilustracija
Novim Carinskim zakonom, koji će početi da se primjenjuje od 1. aprila naredne godine, kompletan proces carinjenja će biti bespapiran, što će ubrzati carinske procedure i smanjiti troškove privrednicima, saopšteno je iz Privredne komore Crne Gore (PKCG).

Odbor udruženja špeditera PKCG razmatrao je na sjednici tekst Carinskog zakona, čije je usvajanje, programom rada Vlade, planirano za četvrti kvartal ove godine.

Pomoćnica direktora Uprave carina, Snežana Vučković, je saopštila da je primjena novog zakona, koji su uradili zajedno sa predstavnicima Ministarstva finansija i uz podršku Njemačke agencije za međunarodnu saradnju (GIZ), predviđena od 1. aprila 2021.

Tada će se, kako je kazala, početi primjenu novog kompjuterizovanog tranzitnog sistema (NCTS) na nacionalnom nivou.

Novom regulativom postići će se izuzetno visok nivo usaglašenosti sa Carinskim zakonom Evropske unije (EU), odnosno sa zahtjevima pregovaračkog Poglavlja 29.

- Najznačajnija novina, u ovom kompleksnom zakonu punom procedura, je što će kompletan proces carinjenja biti bespapiran. To će ubrzati carinske procedure i smanjiti troškove privrednicima - navela je Vučković.

Načelnica u Odsjeku za vrijednost i porijeklo robe u Upravi carina, Tatjana Vujisić, objasnila je da će novim Carinskim zakonom biti unaprijeđena komunikacija između carine i preduzeća, koja će se obavljati elektronskim putem.


To će, kako je ocijenila, doprinijeti većoj pravnoj sigurnosti, pojednostavljenju, modernizaciji i racionalizaciji carinskih procedura, u skladu sa savremenim potrebama.

- Razmjene informacija, kao što su deklaracije, zahtjevi ili odluke, između carinskih organa i kompanija, obavljaće se upotrebom tehnika elektronske obrade podataka. Za primjenu te odredbe potrebno je razviti nove i nadograditi postojeće IT sisteme, što zahtjeva izvjesno vrijeme. Odložiće se primjena odredbi koje regulišu upotrebu elektronskih sistema koji ne budu bili operativni - rekla je Vujisić.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.