Izvor: Telegraf | Četvrtak, 12.03.2020.| 07:44
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Keš nestaje iz opticaja zbog virusa korona

(Foto: Pressmaster/shutterstock.com)
Neprekidno širenje virusa korona nateralo je finansijske institucije širom svijeta da razmotre zabranu korišćenja površine koja je u svakodnevnom kontaktu sa potrošačima - novčanice.

Prošlog petka je Centralna banka Južne Koreje saopštila da isključuje iz opticaja sve novčanice tokom naredne dvije nedelje, kako bi se spriječilo širenje virusa. Kinezi planiraju dekontaminaciju svih novčanica za koje se sumnja da su došle u kontakt sa zaraženim osobama. UV zraci i zagrijavanje papira trebalo bi da očisti papir, a neke novčanice biće uništene. Gotovina koja dolazi iz zona bolnica neće se više upotrebljavati.

Prodavci neće keš

Muzej Luvr u Parizu takođe je zabranio plaćanje novcem. Uprava muzeja je odluku donijela kako bi se zaposleni osećali prijatnije na poslu. Zabrinutost nastaje zbog rasta broja oboljelih u svijetu koji je premašio 110.000.

Panidemija podstiče potrošače u SAD da račune plaćaju mobilnim telefonima. Ova tehnologija je godinama bila zaboravljena, jer najveći broj kupaca račune plaćaju kešom ili karticama.

Korisnici pametnih uređaja na raspolaganju imaju čitav niz opcija, a beskontaktno plaćanje omogućeno je aplikacijama na Androidu ili iOS operativnom sistemu. Beskontaktno plaćanje moguće je i pomoću pametnih satova.

Beskontaktno plaćanje je poželjna opcija naročito u situacijama gdje nije potreban potpis potrošača ili kontakt sa terminalom.

Brojne kompanije za trgovinu proizvodima i uslugama uvele su novine kada je riječ o plaćanju. Lanac Starbaks privremeno je zaustavio je upotrebu personalnih šolja širom SAD, a Instacart je naložio svojim dostavljačima da izbjegavaju kontakt sa klijentima.

Ipak, odluka Luvra u suprotnosti je sa nalogom Banke Francuske o prihvataju gotovine. Pojedini gradovi u SAD uključujući Njujork, San Francisko i država Nju Džersi, takođe su usvojili uredbu da kompanije moraju prihvatiti gotovinu, jer milioni Amerikanaca nemaju račune u bankama i kreditne kartice. Keš je najzastupljeniji oblik plaćanja u SAD, a 30% transakcija obavlja se na ovaj način.

- Nema sumnje da novčanice prenose viruse - kaže mikrobiolog sa Univerziteta Metropoliten.

Prljav novac

Naučnici su tokom istraživanja iz 2017. godine sprovedenom u Njujorku pronašli mikrobe koji žive na novčanicama. Toliko su raznovrsni da pojedini nastanjuju usta, intimne dijelove tijela, a tu su i virusu slični gripu.

Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje pranje ruku posle upotrebe novca, naročito prije obroka. Kreditne kartice nisu savršeno sterilne površine, tako da se i preko njih ne može spriječiti širenje virusa. Bankomate i terminale u prodavnicama koriste hiljade ljudi.

- Preduzeća mogu da isključe potpis kao dio prakse prilikom plaćanja. Prilikom manjih kupovina kao što su kafa i sendvič, potpis nije sredstvo koje može spriječiti prevaru. U mnogim slučajevima potpis je nepotreban - objašnjava Mejtvel.

Kina je proje izbijanja epidemije razvijala metode beskontaktnog plaćanja. Prema eMarketaru, čak polovina ukupnog stanovništva Kine koristila je mobilni telefon u drugom kvartalu 2019. godine za plaćanje duga. Platforme kao što su WeChat i AliPay postale su popularne posle uvođenja ove opcije. Danas se radi na primjeni sistema i u drugim dijelovima svijeta. Službenik Narodne banke Kine rekao je da će država udvostručiti broj ovakvih transakcija, kako bi se izbjegao nepotreban kontakt, piše CNN.

Beskontaktno plaćanje donosi komfor akterima trgovine, ali Mejtvel kaže da bi morali obratiti više pažnje kada je riječ o čistoći mobilnog telefona.

- Teško je procijeniti broj bakterija i virusa koje prenosimo tokom kupovine. Pretpostavljam da se prelaskom na beskontaktni način plaćanja broj prenijetih bakterija smanjuje. Ipak, telefon pipamo i posle kontakta prljavim površinama - navodi Mejtvel.

Ostali oblici zaštite uključuju korišenje antibakterijskih ili dječijih maramica za čišćenje telefona i kreditnih kartica, ali i nošenje lične olovke za potpisivanje dokumenata.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.