NavMenu

Grude u mreži evropskih odredišta avanturističkog turizma - Uskoro otvaranje kompleksa oko Ravlića pećine

Izvor: bljesak.info Ponedjeljak, 09.03.2020. 13:13
Komentari
Podeli
Ravlića pećina (Foto: Općina Grude)Ravlića pećina
Zahvaljujući projektima Evropske unije i vlastitim ulaganjima Općina Grude je ušla u mrežu evropskih odredišta avanturističkog turizma.

Lokacija Peć-Mlini u Općini Grude, zahvaljujući projektu prekogranične saradnje, postao je avanturistički park gdje se turistima nudi obilazak nekoliko uvezanih lokacija.

Jedna od njih je Ravlića pećina, inače jedna od najstarijih pećina u ovom dijelu Evrope, gdje su dokazani tragovi života od prije 7.000 godina.

- Uredili smo pećinu koja je iza nas, Ravlića pećinu, omogućili pristup svim osobama, osvijetlili je. Na samom ulazu u nju postavili smo prvu od tri avanturistička poligona, to je sportsko penjalište. Iza nas je Via ferata, odnosno, penjanje po željeznim stepenicama. Zip line je možda i najatraktivniji dio cijelog kompleksa - rekao je Ante Bušić, pomoćnik načelnika za razvoj Općine Grude.

Uz to, uređena je i šetnica izvora rijeke Tihaljine, gdje naučnici pokušavaju dokazati postojanje čovječje ribice. U planu je i obnova starih mlinica.

Ukupna vrijednost projekta bila je oko 2 mil EUR, a najveći dio sredstava osiguran je preko IPA fonda prekogranične saradnje Hrvatska, BiH, Crna Gora.

- Startni proračun je bio negdje oko 650.000 KM. Mi smo oko 1.100 000 ukupno potrošili, iz različitih izvora. Sredstva EU su u tom startnom proračunu bila 85%, nakon toga potrebe su pokazale da moramo investirati još dodatno. Nije nam žao ni jednog centa, ni jednog feninga potrošenog na taj projekt, jer on je uistinu popravio kvalitetu življenja ovdje, a to je naša zadaća - kaže Ljubo Grizelj, načelnik Općine Grude.


U Planu je, kaže načelnik, i gradnja multimedijalnog centra, što bi s povezivanjem s muzejom u Gorici, koji čuva vrijedne arheološke nalaze, zaokružilo turističku ponudu. Avanturistički park službeno će biti otvoren 1. aprila, no Ravlića pećina je i preko zime primala posjetitelje. U tri mjeseca bilježe 3.500 posjeta.

- Tu mogu vidjeti stalaktite, dosta kamenica. Ispričamo im priče o vilama, hajducima koji su se tu sakrivali. Puno je tu povijesti, tradicije, legendi, ima puno toga za vidjeti, tako da svi na neki način ostanu fascinirani - objasnila je Miljenka Majić, vodič Avanturističkog parka Peć-Mlini.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.