NavMenu

Evropa dobija jedinstveno postrojenje za tretman otpada iz BiH - Potpuno domaći proizvod kreirala firma Grizelj

Izvor: eKapija Utorak, 10.03.2020. 07:34
Komentari
Podeli
Cilj novog postrojenja za otpad firme Grizelj je nula otpada (Foto: Firma Grizelj)Cilj novog postrojenja za otpad firme Grizelj je nula otpada
Sarajevska firma Grizelj isporučiće ovog proljeća za evropskog kupca jedinstveno postrojenje za tretman otpada, koje će zbog kreirane procesne tehnologije i tehničkog pristupa, biti prvo takvo postrojenje u Evropskoj uniji.

Kako je rekao eKapiji Tomislav Grizelj, vlasnik firme Grizelj, riječ je o "hit postrojenju" jer se po prvi put u Evropi vrši tretman otpada na ekološki prihvatljiv, održiv i, najvažnije, energetski efikasan način.

Selektovan otpad koji pristiže u jedno ovakvo postrojenje tretmanom daje rashladnu i toplotnu energiju, što govori da se kao takav može primjeniti u bilo kojoj industriji.

- Skoro godinu dana su evropski eksperti testirali naše postrojenje i posmatrali razne vrste otpada, koje smo koristili kao alternativni, obnovljivi i održivi energent. Sa aspekta energetske efikasnosti sve je održivo i iskoristivo, istovremeno kreirajući čist ambijent. Ono što je velika šansa, a koje moramo biti svjesni, je da od sekundarnog otpada više ne proizvodimo novi otpad, već da ga pametno iskoristimo, poput šljake iz termoelektrana - kaže Grizelj za eKapiju.

Iako je ovo postrojenje, navodi, kompleksno i veliko, ono je mobilno i to je njegova velika prednost.

- U roku od 24h se može dislocirati na bilo koju lokaciju u Evropi. Svi ti moduli, a pet ih je u njemu, mogu ispratiti najnovije tehnologije koje se mogu pojaviti u međuvremenu. Garantujemo 100.000 sati rada i dajemo naglasak na dugovječnost i visok stupanj energetske efikasnosti. Riječ je o visokosofticiranoj opremi koja je dokazala energetsku efikasnost - ističe Grizelj.

Оvaj, potpuno domaći proizvod iz BiH, registrovan je u Institutu za intelektualno vlasništvo BiH, a potvrdu kvaliteta dala je i evropska meritorna struka.

- U odnosu na cijenu ostalih postrojenja, koji obrađuju samo određenu vrstu otpada, cijena ovog postrojenja je solidna. Može da obradi više od 20 raznih vrsta otpada, a riješava i pitanje hazardnog otpada. Na primjer, šta raditi sa medicinski opasnim otpadom nakon hemioterapija? Organi koji su ozračeni su radioaktivni i mogu se tretirati samo u ovakvim postrojenjima. Pritom, ono što mi prvi put nudimo je i eliminacija neprijatnih mirisa - dezodorizacija. U to je uloženo mnogo znanja i struke - objašava Grizelj.

U postrojenju nema izolacionih materijala poput opeke, šamota, termo betona, i nije podložno nikakvim remontima, kao kod sličnih objekata koja se moraju remontovani na svake tri do četiri godine.

- Mi smo se odlučili za najkvalitetniji materijal - keramička vlakna. Dajemo pet godina garancije na postrojenje i za pet godina ćemo raditi opservaciju, jer je firma Grizelj dala autorizaciju evropskim stručnjacima koje će voditi brigu o radu tog postrojenja i pratiti rad radi unapređenja i poboljšanja. To je, ujedno, i nova praksa koja smo uveli.

Postrojenja Cremico, VIFIL, VIR i Roteco proizvode se u stacionarnoj modularnoj izvedbi sa pratećim sadržajima, a autonomno mobilno postrojenje Cremico-bus, Cremico-bus+ i Cremico-mob mogu biti instalirana i koristiti se u svim radnim i urbanim ambijentima jer je njegova emisija polutanata korektna (Low Carbon) i u dozvoljenim granicama. Cremico, VIFIL, VIR i Roteco projektovani su za rad u diskonuitetu po potrebi i u kontinuitetu, što je preporuka jer omogućava visok stepen racionalizacije i uštede goriva.


Široka primjena

Grizelj ponosno ističe da je ovo postrojenje pravi primjer sinergije procesne tehnilogije i tehnike.

- Poređenja radi, Ferrari pravi najbolji trkački auto na svijetu, ali bez Šumahera ne pobjeđuje. Mi smo napravili jedinstvenu sinergiju procesnih tehnika i tehnologija i ostvarili smo pobjedu. Želim naglasiti da je ključna riječ sagorijevanje i to nam omogućuje dodatnu vrijednost - stvaranje toplinske i rashladne energiju, čuvajući okolinu i ostvarujući uštede. Od primanja otpada do predaje energije sve je čisto.

Što se tiče kapaciteta obrade u ovom postrojenju to može biti 100 kg po satu, a sada rade i na postrojenjima za veće gradove, koje će moći obraditi 20 tona u satu.

Primjena je široka, pa se može instalirati u bolnicama, naseljima, tržnim centrima, mesnoj industriji, peradarstvu, plastenicima, staklenicima...

- Očekujemo bar pet do šest zahtjeva tokom ove godine. Odlaganje netretiranog otpada je prošlost, budućnost je upotreba selektiranog otpada - zaključio je Grizelj.

Teodora Brnjoš

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.