NavMenu

Vinarija Tonković oživjela kadarku - Autohtona sorta sa pijeska ove godine i u bijeloj varijanti (FOTO)

Izvor: eKapija Nedjelja, 08.03.2020. 08:30
Komentari
Podeli
(Foto: Vinarija Tonković)
Sredinom 19. vijeka, na pijesku panonske nizije, rađala je crna sorta grožđa, autentična za ovo područje. Ne zna se sa sigurnošću da li potiče sa Skadarskog jezera ili iz Mađarske, ali je sigurno da je gotovo nestala nakon Drugog svjetskog rata.

Međutim, zahvaljujući viziji porodice Tonković, autohtona bačka sorta ponovo se vratila na mjesto koje joj pripada. Riječ je o kadarki, koju je ova vinarija u subotičko-horgoškoj pješčari oživjela 2006. godine.

- Sama pomisao da se u cijelom vinogradu sadi jedna sorta grožđa, ma koja bila, predstavlja ozbiljan rizik. Pošto smo mi radili analize zemljišta i ispitivali sortu prije sađenja, shvatili smo da se upuštamo u ogroman rizik. Kako vrijeme prolazi, sve smo sigurniji da smo donijeli dobru odluku - počinje priču o kadarki Mladen Ćirić iz vinarije Tonković.


Prinos kadarke 700 grama po čokotu

Kadarka je sorta grožđa koja ima jako tanku pokožicu, što znači da lako puca, a sa tim se bolesti mnogo lakše šire. Prinos je prosječno 700 grama po čokotu, što je, smatra Ćirić, zaista jako malo. Takođe, ima zbijene grozdove koji otežavaju pronalazak evetualnih bolesti.

- Ipak, od samog početka naš projekat smo gledali kao veliki izazov. Da budemo totalno drugačiji, da sadimo samo jednu autohtonu sortu koju niko ni dan danas kod nas maltene ne radi. U vremenu kada smo krenuli, zaista je jako mali broj vinarija postojao u Srbiji - prisjeća se Ćirić.

Danas imaju vinograd od 10 hektara, devet hektara je u punom rodu, a na još jedan preostali hektar zemljišta će tek saditi novu vinovu lozu.

Trenutna godišnja proizvodnja vinarije oko 30.000 boca.

- Plan je da se ide do 50.000 godišnje i više od toga nećemo proizvoditi. Smatramo da su to optimalne količine vina za nas, kod kojih možemo ispratiti za nas visoke kriterijume kvaliteta - ističe sagovornik eKapije.


Vina sa pijeska

Subotičko-horgoška pješčara smještena je uz samu mađarsku granicu. Riječ je krajnjem južnom dijelu velike pješčane površine, koja se prostire između Dunava, Tise, Budimpešte i sjevera Bačke.

Sama vinarija ukopana je u tu pješčanu dinu, kraj vinograda i salaša, u Bačkim Vinogradima.

Pitali smo Mladena Ćirića, koje su prednosti vina sa pijeska?

- Recimo da je prije dvije godine jedne noći u februaru kod nas bilo -26 stepeni. Vinarije u okolini su imale ozbiljne štete od tog mraza, a naš prinos te godine bio je nepromijenjen. Radimo i zagrtanje, tako da dodatno štitimo lozu pijeskom - pojasnio je.

Rapsodija (Foto: Vinarija Tonković)Rapsodija

Etikete vinarije Tonković su Fantazija, Rapsodija i Rosé, a pored ova standardna tri vina imaju i pjenušavo vino od kadarke i desertno vino od kadarke.

- Fantaziju bih preporučio svima, jer je to vino koje zaista ogromnoj većini ljudi odgovara. Laganijeg je tijela, može da se pije i bez hrane, može malo da se rashladi, lako se uklapa uz hranu i takvo jedno vino je veoma dopadljivo - kaže Ćirić.

Dodaje da je Rapsodija premium varijanta kadarke, a razlika je što prvo odležava godinu i po dana u novom bariku, pa potom ide tri godine u bocu i tek onda izlazi na tržište.

- Nju bih preporučio ljudima koji vole malo jača vina. Svakako je i Rapsodija vino laganijeg tijela, jer takva su vina od kadarke, ali drvo i najkvalitetnije grožđe koje se koristi za nju daju veću punoću vina, jače tanine i duži "after taste" - objašnjava.

Kada je riječ o Rosé-u, napominje da je iz posljednje 2019 berbe definitivno najbolji do sada:

- I slobodno mogu da kažem da bih i njega preporučio svima. Na nosu dominiraju arome jagode, ukus mu je lepršav, takođe sa tonovima crvenog voća, losos boje i umjerenog alkohola. Mislimo da će biti pravi ljetnji pogodak.

Vinarija Tonković sprema nešto specijalno i novo ove godine. Riječ je o bijeloj kadarki.

- Bijelo vino od crvenog grožđa ili blanc de noirs. Naša ideja je da imamo sve varijante vina od naše autohtone sorte grožđa, što je jedinstven slučaj na svijetu. Ove godine smo uradili probnu količinu od 1.000 boca da vidimo šta ćemo dobiti, dok se slijedeće godine očekuje povećanje kvantiteta i puštanje tog vina na tržište - otkriva Mladen Ćirić.


Vinski turizam

Kada se pomene vino, danas je gotovo i neizostavna tema vinskog turizma. Cjelokupna vinska scena u Srbiji diže se na ozbiljniji nivo, a tako raste i potreba za ovim vidom privlačenja turista.

- Mislim da smo došli do stadijuma da zaista imamo dobra vina, ali vinski turizam je još na samom početku. Raduje nas što je sve veći broj stranaca koji dolaze u našu zemlju, a i oni vole da dođu o obiđu vinarije - kaže Ćirić.

Dodaje da je u njihovoj vinariji odnos "pola-pola", kada je riječ o stranim i domaćim gostima.

- Mi u turističkom dijelu nudimo dvije opcije. Prva je degustacija tri vina uz dasku vojvođanskih specijaliteta, a druga je degustacija četiri do pet vina uz tradicionalni gulaš ili perkelt. Kapacitet veće degustacione sale je 30 sjedećih mesta, dok u manjoj staje do pet - navodi Mladen Ćirić.

Aleksandra Kekić


Fotogalerija
Vinarija Tonković
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.