NavMenu

Dogovoren carinski savez Rusije, Bjelorusije i Kazahstana: Rađa se velika carinska unija

Izvor: Nezavisne novine Ponedjeljak, 21.12.2009. 08:42
Komentari
Podeli

Predsjednici Rusije, Bjelorusije i Kazahstana Dmitrij Medvedev, Aleksandar Lukašenko i Nursultan Nazarbajev dogovorili su se da njihove zemlje postanu jedinstven ekonomski prostor najdalje do 1. januara 2012. godine.

Medvedev, Lukašnko i Nazarbajev su naveli u zajedničkoj pisanoj izjavi nakon njihovog neformalnog sastanka, da će ranije dogovoreni carinski savez tri zemlje početi da važi od 1. januara 2010. godine.

"Carinski savez će doprinijeti rastu međusobne trgovine, povisiti konkurentnost naših proizvoda i omogućiti lakši protok novih investicija", ističe se u saopštenju.

Tri predsjednika su, osim toga, izrazili nadu da će u carinski savez Rusije, Belorusije i Kazahstana ući i druge zemlje iz Zajednice Nezavisnih Država (ZND) koja je osnovana nakon raspada Sovjetskog Saveza, u poznu jesen 1991. godine.

Rusija, Belorusija i Kazahstan imaju, ako se izuzeme Ukrajina čija ekonomija je pretrpjela veliku šetu zbog tekuće globalne finansijske krize, ubjedljivo najveće privredne potencijale u ZND pa je logično očekivati da i neke druge zemlje te grupacije pokažu interesovanje za ulazak u novostvorenu carinsku uniju, smatraju eksperti u Moskvi.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Industrija, Finansije, IT, Telekomunikacije

Neuspjeh velike njemačke investicije u BiH - Emka Bosnia u brojnim problemima

Kompanija Emka Bosnia najveća je firma u Goraždu i jedna od najvažnijih njemačkih investicija u Bosni i Hercegovini. No, dok investicije iz Njemačke u BiH uglavnom nižu uspjehe i predstavljaju primjer dobrog odnosa prema radnicima, ova kompanija u posljednje vrijeme ide malo drugačijim putem. Naime, firma je prošle godine poslovala s gubitkom od preko 9 mil KM, piše BiznisInfo.ba. Firma je imala ukupne prihode od oko 80 mil KM, što

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.