Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 09.03.2020.| 10:41
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Nehrudin Gadžo, direktor TIM Systema - Korištenje FME softvera smanjuje ukupne troškove voznog parka i do 20%

Nehrudin Gadžo
Nehrudin Gadžo (Foto: TIM System)
Specijalna nagrada koja je prije nekoliko dana dodijeljena TIM Systemu za doprinos autoindustriji za najnoviji softver za evidenciju, upravljanje i kontrolu troškova voznog parka – Fleet Management Experience (FME) potvrđuje da je naš rad prepoznat i to nam predstavlja dodatni motiv za dalji razvoj kao i za korake naprijed, rekao je u intervjuu za eKapiju direktor sarajevske kompanije TIM System Nehrudin Gadžo.

- Želim istaći da naš dugogodišnji rad ima stabilan uspjeh koji traje godinama. To znači da softvere koje razvijamo i usluge koje pružamo klijenti prepoznaju i cijene i ostaju sa nama decenijama. To je najveće priznanje za jednu kompaniju.

Gadžo objašnjava kojim firmama je ovaj softver namijenjen, šta ga izdvaja od sličnih rješnja, kolike uštede donosi, kao i o planovima kompanije za naredni period.

eKapija: Možete li nam pojasniti kako funkcioniše nagrađeni softver Fleet Managment Experience?

- Moram kazati da je Fleet Management Experience ili FME softver, kako mu samo ime kaže, nastao je kao rezultat višegodišnjeg iskustva koje imamo na području proizvodnje i implementacije različitih softverskih rješenja za upravljanje voznim parkovima, ali i iskustva i potreba naših klijenata. Softver je u stvari nova DigitalExperience (DE) platforma koja kroz svoju specifičnu modularnost, moderan dizajn i implementaciju najnovijih tehnologija omogućava pojednostavljenje rada u okviru složene oblasti upravljanja svim troškovima koji se generiraju unutar flote vozila.

Softver je zamišljen kao veb rješenje za instalaciju na Cloud-u, što znači bez individualnih instalacija na računarima korisnika, čime se smanjuju troškovi implementacije uz značajno poboljšanje brzine rada dok u isto vrijeme proces dorada postaje puno brži i lakši. FME na jednom mjestu objedinjuje nekoliko najznačajnih aspekata upravljanja voznim parkovima: klijenti vrše pohranjivanje svih troškova koji se generiraju u voznom parku, evidentiraju sve servisne intervencije, elektronski izdaju putne naloge, i u isto vrijeme kroz korištenje moćnog sistema izvještavanja mogu raditi sve potrebne analize koje se odnose na vozni park, pa čak i voditi elektronske servisne knjige u kojima su zabilježene sve intervencije koje su se ikad izvodile na bilo kojem sredstvu u nekom voznom parku.

Izuzev ovoga, klijentima je na raspolaganju i sistem za najavu intervencija koji u skladu sa potrebama klijenta putem alarma vrši najave isteka redovnih intervencija, kako po vremenu, tako i po kilometraži.

Moduli FME softvera se mogu pogledati na veb stranici www.fmetim.com kao i na facebook stranici FME TIM.

eKapija: Koliko je vremenski gledano vaš tim radio na ovom rješenju? Sa kavim ste se izazovima suočavali?

- FME softver smo razvijali u proteklih dvije godine i moram reći da taj proces nije bilo nimalo lak. Osnovni izazov sa kojim smo se suočili, s obzirom na to da nam je od početka bio cilj da softver bude primjenjiv u svakoj organizaciji bez obzira na njenu veličinu ili veličinu i vrstu voznog parka, bio je prikupljanje svih relevantnih informacija koje se odnose na potrebe svih naših klijenata/kompanija koje koriste naše softvere, a trenutno ih imamo više od 200. To zapravo znači da smo morali sintetizirati sve dostupne zahtjeve i informacije neophodne za uspješno vođenje bilo kojeg voznog parka i prilagoditi ih za uspješnu integraciju u okviru softvera.

eKapija: Kojim firmama je namijenjen? Kakvo je interesovanje domaćih, a kakvo inostranih kompanija za njegovu implementaciju?

- Softver je namijenjen svim kompanijama koje u svom poslovanju koriste vozne parkove, bez obzira na veličinu i vrstu organizacije ili veličinu i vrstu voznog parka. Moram istaći da je interesovanje za softver zaista veliko, kako kod domaćih, tako i kod inostranih kompanija. Naime, na svjetskom tržištu je relativno mali broj kvalitetnih softverskih rješenja koja na jednom mjestu objedinjuju sve ono što naš softver FME pruža. Izuzev toga, vrhunske tehnologije koje su korištene u njegovoj izradi, omogućile su FME-u da se pozicionira u sami evropski, pa i svjetski vrh kada su u pitanju softveri koji omogućavaju upravljanje troškovima voznih parkova.

Osvojena nagrada za doprinos autoindustriji u BiH
Osvojena nagrada za doprinos autoindustriji u BiH (Foto: TIM System)
eKapija: Kakve su povratne informacije od kompanija koje koriste ovo softversko rješnje? Na koji način je organizovana tehnička podrška?

- Fleet Management Experience (FME) softver koriste kompanije u 12 evropskih zemalja, a iskustva i povratne informacije koje imamo od naših klijenata su više nego zadovoljavajuće. Kompanije su prezadovoljne sa objedinjavanjem evidencija svih troškova voznog parka kroz različite module softvera. To znači da na jednom mjestu koriste različite module za evidenciju i upravljanje voznim parkovima.

Softver između ostalog evidentira potrošnju goriva, rezervnih dijelova, učinak auto servisa, tu je i modul za upravljanje štetama u osiguranjima i jako zanimljiv modul za evidencije i upravljanje zamjenama i potrošnjom pneumatika/guma. Uostalom i nagrada koju smo dobili je samo jedna u nizu potvrda kvalitete i efikasnosti FME softvera.

Važno je kazati da prema povratnim informacijama koje imamo od klijenata, uštede koje se ostvaruju korištenjem FME softvera se kreću i do 20% ukupnih troškova voznog parka. To znači da će firma koja ima 500.000 EUR godišnjeg troška voznog parka na bazi jedne godine uštedjeti 100.000 EUR što je, priznat ćete, zaista respektabilan iznos. Što se tiče tehničke podrške, a kako su naši klijenti kompanije iz BiH, regiona i iz cijele Evrope, ona je osigurana na bazi 24/7 svih 365 dana u godini. Osim tehničke podrške putem svih dostupnih telekomunikacijskih kanala, na terenu se svakodnevno nalaze i naše tehničko-servisne ekipe koje u najkraćem roku mogu da odgovore na sve zahtjeve naših klijenata.

eKapija: Šta ovaj softver izdvaja od drugih rješenja?

- Kako sam to već ranije kazao, FME kroz svoju specifičnu modularnost, moderan dizajn i implementaciju najnovijih tehnologija nudi klijentima sasvim drugačije perspektive u oblasti kontrole funkcionisanja voznih parkova i omogućava objedinjavanje svih evidencija i upravljanje voznim parkovima. Osim toga, omogućava puno relaksiraniji i samim tim efikasniji pristup upravljanja voznim parkom, što u konačnici dovodi kako do povećanja zadovoljstva uposlenika, tako i korisnika sa krajnjim ciljem smanjenja troškova voznog parka.

eKapija: Kompanija TIM System se već 16 godina bavi proizvodnjom softverskih rješenja za upravljanje i nadzor voznih parkova. Da li planirate da proširite usluge i na druge oblasti?

- Izuzev proizvodnje i implementacije softvera za upravljanje voznim parkovima, mi se bavimo i proizvodnjom softvera za sigurnosno praćenje osoba i tereta. Jedan od najpoznatijih proizvoda naše kompanije je aplikacija za praćenje i lociranje osoba "Tu sam" koju kroz partnersku saradnju na tržištu u BiH nudi BH Telecom. S obzirom na to da je centar svih naših aktivnosti briga za naše klijente, uvijek postoji prostor za daljnja poboljšanja i usavršavanja novih softverskih rješenja.

eKapija: Često možemo da čujemo da nam nedostaju IT stručnjaci, da je većina otišla da radi u inostranstvo. Da li i vi imate problem u pronalasku kvalitetnog kadra?

- U okvirima kapaciteta naše kompanije već više od 10 godina se ekipa naših IT stručnjaka nije mijenjala. Razlog za to leži u činjenici da se u našoj kompaniji poklanja posebna pažnja potrebama svakoga pojedinca što konačno ima za cilj zadovoljstvo uposlenika.

eKapija: Kakvi su planovi TIM Systema za naredni period?

- Naši planovi za ovu godinu se baziraju uglavnom na daljnjoj implementaciji FME softvera, ali i ostalih rješenja kod postojećih ali i kod novih klijenata. S obzirom da imamo vrlo pozitivne odzive iz zemalja Evrope u kojima radimo, naročito iz Luksemburga, Francuske, Njemačke i Austrije kao i zemalja iz našeg okruženja Srbije, Hrvatske i Slovenije, planiramo da intenzivnije vršimo promociju, prezentaciju i implementaciju softvera upravo u navedenim državama.

Slobodana Šubara

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE