Izvor: eKapija | Četvrtak, 05.03.2020.| 15:44
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Otvoren Samit energetike u Trebinju - Energetski sektor razvojna šansa regiona (FOTO)

(Foto: SET Trebinje)
U Trebinju je danas, 5. marta, otvoren Samit energetike SET – TREBINJE 2020 u organizaciji Elektroprivrede Republike Srpske, Grada Trebinja i firme SET. Samit koji se održava pod sloganom "Energetska budućnost Zapadnog Balkana" trajaće do sutra, 6. marta. Ključna tema ovogodišnjeg samita je politika dugoročnih strukturalnih promjena u energetskim sistemima.

Prilikom svečanog otvorenja gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić je poželio dobrodošlicu svim prisutnima uz želje da mišljenja, vizije i ideje koji se čuju na ovom samitu donesu rezultate koji će imati konkretne efekte i biti smjernica za buduća djelovanja.

- Vjerujem da ćemo već iduće godine govoriti o iskoracima koje smo napravili zahvaljujući ovom samitu, sumirajući rezultate i definišući nove ciljeve za budućnost - poručio je Ćurćić.

Direktor Elektroprivrede RS Luka Petrović se obratio prisutnima rekavši da je Strategijom razvoja energetskog sektora RS do 2035. predviđeno da se u narednih 10 godina poveća proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora za 1.000 megavata korištenjem energije sunca, vjetra i vode.

- Vašim prisustvom uvažavate i potvrđujete stručnu tematiku koja nas je okupila. Želim vam dobrodošlicu, da se ugodno osjećate, da učestvujete u panel diskusijama, ali i ono najosnovnije, da međusobno komuniciramo, da razmjenimo iskustva, kreiramo zajedničke planove, projekte i vizije razvoja energetskog sektora na našim prostorima.

Petrović je dodao da mu je čast da su na SET došli i prijatelji iz zemalja okruženja, od Slovenije, Hrvatske, Srbije, Sjeverne Makedonije, Mađarske, Crne Gore.

- Zajedno možemo biti stabilniji, profitabilniji, organizovaniji i nadasve prijatelji. Vlada Republike Srpske, zajedno sa Gradom Trebinjem i kompanijom SET odlučila je po prvi put da napravi jedan stručni, naučni i regionalni samit energetike kojim želi zbližiti i unaprijediti rad u energetskom sektoru u ovom regionu - istakao je Petrović.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac je istakao da je energetika izuzetno važna oblast koja predstavlja razvojnu šansu regiona i jugoistočne evrope.

- Da bi postigli željeni nivo razvoja, neophodno je transformisati sektor energetike, te prilagoditi ga trenutnim potrebama, ali i sigurnim potrebama u budućnosti. BiH potpisivanjem međunarodnih ugovora ima obavezu implementacije određenih pravila, a prije svega obveze iz ugovora o Energetskoj zajednici - rekao je Košarac.

Samit energetike, na kojem se okupilo više od 400 učesnika, organizuje se pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srpske i Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine.

Fotogalerija
Samit energetike Trebinje

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.