NavMenu

Rim izložbom zahvaljuje genijalnom Rafaelu

Izvor: RTS Četvrtak, 05.03.2020. 11:36
Komentari
Podeli
(Foto: Alberto Pizzoli/AFP)
Italija obilježava 500 godina od smrti renesansnog majstora Rafaela spektakularnom izložbom, čije su pripreme bile pokrenute svađom oko dragog portreta. Po ocjenama stručnjaka previše lomljiv eksponat nije bio spreman za put u Rim.

Izložba u impozantnoj rimskoj palati "Scuderie del Quirinale", uključuje postavku 200 radova plodnog slikara, dizajnera i arhitekte, koji je umro u 37. godini, 1520. godine.

Stručnjaci su duboko podijeljeni oko portreta pape Lava sa dva kardinala, koji pripada "Uffizi Gallery of Florence", glavnom gradu renesanse, koji je pozajmio četvrtinu radova koji će se naći na izložbenoj postavci u Rimu. Izložba je otvorena do drugog juna 2020. godine.

Djelo oslikano u bordo crvenoj i narančastj boji krvi, nastalo između 1518. i 1519. godine, u to vrijeme izazvalo je senzaciju za njegov revolucionarni koncept grupnog portreta.

Naučni odbor "Uffizi Gallery of Florence", odlučio je da je slika dimenzija 154. do 119. santimetara (61 prema 47 inča) bila previše krhka da bi mogla krenuti na put u Rim.

Sva četiri člana komiteta podnijela su ostavku prošle nedjelje zbog odluke njemačke direktorke galerije Elke Šmit, da poništi njihovu odluku i doda sliku izložbi u Rimu.

- Slika Pape Lava X, bila je veoma važna dok je bio u Rimu - rekao je Šmit novinarima u srijedu.

- Bio je papa mira. Ovo djelo identiteta moralo je biti u gradu papa - u Rimu - dodala je Elke Šmit.

Svađa je uslijedila nakon tri godine napornog rada koji je imao za cilj da sastavi retrospektivu koja odgovara majstoru koji je bio dio trojstva renesansnih velikana zajedno sa Mikelanđelom i Leonardom da Vinčijem.

U galeriji će biti predstavljeni radovi iz muzeja svjetske klase: Luvra u Parizu, Nacionalne galerije u Londonu, Prado muzeja u Madridu i Nacionalne galerije Vašingtona.

Neke od njegovih najpoznatijih slika, ka što je Madona od ruže, oslikane su u pastelnim bojama, koje su zaštitni znak Rafaela. Upečatljivi zeleni i crveni portret pape Julija II; i Portret "Baldassare Castiglione", su piramidalne kompozicije u elegantnim zemljanim tonovima.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Za razvoj industrije u RS do 2026. više od 350 mil KM - Skoro polovina novca biće obezbijeđena iz budžeta

Vlada Republike Srpske donijela je danas Odluku kojom se usvaja Akcioni plan za sprovođenje Strategije razvoja industrije Republike Srpske za period 2024-2026. godina, koji je izrađen je u saradnji sa nadležnim ministarstvima/institucijama Republike Srpske. Akcionim planom razrađena je okvirna dinamika realizacije mjera, projekata i aktivnosti za sprovođenje Strategije u periodu 2024. do 2026. godina, sa okvirnim finansijskim sredstvima za

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

17.04.2024.  |  Vijesti

19.04.2024.  |  Finansije

Devizne rezerve povećane za 664,9 mil KM

19.04.2024.  |  Finansije

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.