NavMenu

Krajem aprila Ambasada Kine u BiH kreće u formiranje botaničke bašte na Betaniji

Izvor: eKapija Srijeda, 04.03.2020. 10:27
Komentari
Podeli
(Ilustracija) Načelnik Općine Centar Sarajevo Nedžad Ajnadžić je tokom posjete Centru za podršku porodicama sa djecom i osobama sa poteškoćama u razvoju Colibri, razgovarao sa ambasadorom Narodne Republike Kine u BiH Ji Pingom o projektu formiranja prve botaničke bašte na području gradskog parka Jezero na Betaniji, saopšteno je iz općinske uprave.

– Za realizaciju ovog projekta potreban nam je prostor od gotovo 4.000 m2 i imamo pripremljene dvije verzije u kojem prva ide sa kineskim paviljonom i sadnice koje ćemo posaditi ne zahtijevaju posebnu pažnju, dok je drugi idejni nacrt sa kulturama koje uspijevaju u ovom klimatskom podneblju, ali traže veću brigu. Naši stručnjaci bi trebali u narednom periodu obići ovaj lokalitet zbog utvrđivanja tačne pozicije botaničke bašte i mi bismo, ako uspijemo završiti u planiranom roku obaveze na carini, početkom maja započeli sadnju i uređenje botaničke bašte - izjavio je ambasador Ping.

Zbog praktičnosti projekta načelnik Ajnadžić je predložio prvu verziju sa kineskim paviljonom i sadnicama koje ne traže posebnu njegu.

– Naš plan je da sa projektom uređenje botaničkih bašti na Betaniji zvanično započnemo sa Danom planete Zemlje - 22. aprila, što nosi posebnu simboliku. Već tokom ove sedmice će naši uposlenici iz Službe za urbanizam i zaštitu okoliša zajedno sa predstavnicima ambasade na terenu utvrditi tačnu lokaciju buduće botaničke bašte. Raduje me što je Ambasada Kine iskazala interes, kako za ovaj, tako i za ostale projekte koje je moguće realizovati u saradnji sa našom Općinom. Također pozivamo ansambl iz Kine da tokom održavanja Dana Općine Centar, od 2. do 9. maja, budu naši gosti i taj dan ćemo proglasiti Danom kineske kulture u općini Centar. Također možemo preko Javne ustanove Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo za naše sugrađane organizovati besplatne kurseve kineskog jezika - objasnio je Ajnadžić.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.