Izvor: Vijesti | Srijeda, 04.03.2020.| 09:00
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Stari zatvor u Kotoru postaje kreativni hab - U rekonstrukciju objekta biće uloženo 1,3 mil EUR

Kotor (Foto: Pixabay.com/falco)
Ukoliko sve bude teklo po planu Ministarstva kulture, zgrada Starog zatvora u Kotoru do kraja 2021. dobiće nove stanare - umjesto zatvorenika koji su u njoj boravili skoro 150 godina, useliće umjetnici i objekat prepoznatljiv po ljudskoj patnji i neslobodi, pretvoriće se u centar umjetničke i slobode izražavanja, pišu Vijesti.

Vlada je u četvrtak usvojila informaciju u kojoj se navodi da su na tender koji je Ministarstvo kulture raspisalo u decembru prošle godine za rekonstrukciju zgrade zatvora, dostavljene dvije ponude nakon čije analize je stručna komisija predložila da se prihvati ponuda kompanije Koto iz Beograda, a koja je za taj posao tražila 1.349.493 EUR. Sa tom firmom će Ministarstvo kulture i sklopiti ugovor o izvođenju radova, a Vlada je za te svrhe iz tekuće budžetske rezerve na račun tog resora prebacila 190.700 EUR, koliko je po propozicijama projekta "3 C", Crna Gora dužna da uplati.

Predstavljajući "3C" projekat iz crnogorskog ugla, ministar kulture Aleksandar Bogdanović je krajem avgusta prošle godine u Podgorici kazao da je predviđeno da objekat starog zatvora, u koji će tokom restauracije biti uloženo 1,3 mil EUR, postane kreativni hab namijenjen lokalnim stvaraocima, ali i rezidencijalnoj umjetnosti. Restauracijom će Ministarstvo kulture, kako je rekao, nastaviti sa realizacijom strateškog cilja namijenjenog promociji i razvoju kreativnog sektora i kreativnih industrija.

- Kreativni hab koji će u okviru ovog projekta biti stavljen u funkciju, jedan je od šest ovakvih centara koje Ministarstvo kulture sa međunarodnim partnerima planira da realizuje širom Crne Gore u cilju pružanja podrške održivom razvoju sektora kulture i preduzetništva - rekao je Bogdanović.

Kako je pojašnjeno, objekat će se sanirati za potrebe osnivanja Centra za edukaciju i kulturu sa rezidencijama, i koristiće se u funkciji razvoja kulture, a posebno kreativnih industrija koje imaju snažan potencijal za lokalni ekonomski razvoj.

Osim Ministarstva kulture koje je glavni partner u realizaciji projekta, projektni partneri su Ministarstvo ekonomije, Ministarstvo kulture Albanije, albanski Institut za zaštitu spomenika kulture, italijanske regije Pulja i Molize i Fondacija kulture Molize.

Pridruženi partneri su albanski Nacionalni centar za kinematografiju i Fondacija Gramsci iz Pulje.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma je prije nekoliko par godina Ministarstvu kulture izdalo urbanističko-tehničke uslove (UTU) za izradu tehničke dokumentacije za rekonstrukciju bivšeg zatvora, u postojećim gabaritima.

Rekonstrukcija objekta, površine 1.235,28 m2, kako je tada rečeno, neophodna je zbog propadanja zgrade jer je uočeno ugrožavanje njene noseće konstrukcije. Obnovom po dobijenim UTU, zgrada će moći da se koristi za edukativnu i komercijalnu namjenu, što je kompatibilno sa idejom pretvaranja nekadašnjeg kazamata u međunarodni umjetnički hab. Predviđeno je saniranje noseće konstrukcije, obnova urušenog krova, međuspratne konstrukcije, kao i radovi na vodovodnoj, kanalizacionoj i elektromreži.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.