NavMenu

Počelo korišćenje treće sanitarne ćelije regionalne deponije u Bijeljini

Izvor: RTRS Utorak, 03.03.2020. 13:48
Komentari
Podeli
(Foto: kanvag/shutterstock.com)
Ovih dana počela je eksploatacija treće sanitarne ćelije na regionalnoj deponiji u Bijeljini, čime je produžen njen vijek. Projekat vrijedan 1,67 mil KM bez PDV-a finasiran je iz kredita kojeg je podigla gradska uprava.

Na treću sanitarnu ćeliju površine oko 2 hektara, čija izgradnja još nije u potpunosti završena, već se odlaže komunalni otpad, jer su postojeće dvije ćelije odavno popunjene. Nova ćelija omogućiće nesmetan prijem i deponovanje otpada za narednih pet do sedam godina.

- Urađen je tehnički prijem i dobili smo upotrebnu dozvolu. Ono što smo postigli izgradnjom ove treće ćelije je da se zaštite podzemne i površinske vode, kao i zemljište - rekao je direktor preduzeća Eko dep iz Bijeljine Dragiša Marjanović.

Godišnje se prikupi 35.000 tona otpada sa teritorije Bijeljine, Ugljevika, Lopara i Teočaka. Količine deponovanog otpada neznatno su povećane. Prošle godine podignuta je cijena po toni deponovanog otpada na 50 KM, ali prihodi su i dalje nedovoljni da bi Eko dep mogao da servisira kredit koji ističe 2027. godine. Od godišnje tranše koja iznosi 850.000 KM uspiju da prikupe 40 do 50% sredstava, a ostalo se naplaćuje od opština osnivača.


U deponiju je od 2009. uloženo oko 11 mil KM. Reciklaža otpada je za sada nemoguća, jer bi trebalo mijenjati sistem njegovok prikupljanja, razdvajati ga na samom mjestu nastanka, a tek onda razmatrati o postrojenju za reicklažu.

Regionalna deponija se prostire na 12,5 hektara. Još nije uklonjena stara deponija na 7 hektara, na kojoj je tek prije dvije godine zabranjeno odlaganje klaoničkog otpada. Projekat postoji, ali ne i 3,5 mil KM koliko bi koštala sanacija.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Građevina

Sokolac raspisao novi tender za višemilionske radove na izgradnji gradske kuće

Opština Sokolac je raspisala javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji Gradske kuće, trga i spomen obilježja čija je vrijednost procijenjena na 4,7 mil KM bez PDV-a, ili oko 5,5 mil KM sa PDV-om. Kako se navodi rok za izvođenje radova je tri godine od dana uvođenja izabranog izvođača u posao, a mjesto gradnje je ulica Cara Lazara bb. Dodaje se i da će javno otvaranje ponuda biti održano 10. maja do kada je i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.