NavMenu

Uskoro parcelacija na trasi za autoput kroz Semberiju

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 02.03.2020. 14:45
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: wellphoto/shutterstock.com)Ilustracija
Nekoliko timova Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove uskoro će stići u Semberiju i početi parcelaciju na trasi budućeg autoputa koji će prolaziti pored Bijeljine, izjavio je gradonačelnik ovog grada Mićo Mićić nakon sastanka sa ministrom komunikacija i transporta BiH Vojinom Mitrovićem.

Mićić je istakao da je Grad Bijeljina prije nekoliko mjeseci usvojio prostorni plan i definisao trasu autoputa preko teritorije Bijeljine, nakon čega je Narodna skupština Republike Srpske donijela odluku o planu parcelacije.

- Mi nismo previše uticali na trasu, ali smo zahtijevali da bude udaljena kilometar od Poslovno-industrijske zone 2, da tu bude petlja, jer je regulacionim planom u blizini predviđena i buduća željeznička stanica. Upravo je jedna od tema današnjeg razgovora bila i revitalizacija željezničkog saobraćaja, o čemu je gospodin Mitrović razgovarao sa nadležnim u Srbiji, ali i Evropskoj uniji. Cilj je da prvenstveno oživimo transportni željeznički saobraćaj, a da pruga eventualno bude produžena ka Šamcu i Brčkom – naglasio je Mićić.

Govoreći o izgradnji nove autobuske stanice na mjestu stare željezničke, gradonačelnik Bijeljine je dodao da postoji ideja da postojeća pruga koja prolazi pored silosa do zaobilaznice, bude uklonjena, a da se na toj dionici izgradi nova ulica koja će omogućiti da autobusi saobraćaju direktno do parkinga, ne stvarajući gužvu u gradu.

- Još jedna važna tema o kojoj smo razgovarali je asfaltiranje puta do graničnog prelaza Jamena i modernizacija ovog prelaza. Grad Bijeljina je još sa prošlim sazivom Savjeta ministara BiH počeo rješavanje ovog pitanja i dobili smo 350.000 KM za asfaltiranje dionice od Crnjelova ka Jameni, ali ostalo je još dva kilometra puta koji nije asfaltiran. Sa ministrom smo danas dogovorili da pripremimo elaborat i podnesemo zahtjev Savjetu ministara BiH za oko 300.000 KM, a uputićemo dopis i Upravi za indirektno oporezivanje da nešto učine jer je ovo jedini međudržavni prelaz koji nema električnu energiju – naveo je Mićić.

Ministar komunikacija i transporta BiH Vojin Mitrović rekao je da je ovo​ njegova​ prva zvanična posjeta Bijeljini, nakon što je preuzeo funkciju, i da je sastanak sa gradonačelnikom Mićićem pokrenuo rješavanje veoma značajnih pitanja za Semberiju.

- Razgovarali smo o izgradnji mosta na rijeci Savi, odnosno graničnog prelaza i dionice autoputa Rača-Bijeljina, puta koji će dalje ići ka Brčkom, Šamcu, Vukosavlju, do Banjaluke. Bilo je riječi i o mogućnosti korekcije priključka autoputa na zaobilaznicu i mislim da smo tu postigli neku vrstu dogovora. O željezničkom saobraćaju razgovarao sam i na nedavno održanom sastanku sa ministrom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zoranom Mihajlović, odnosno o uspostavljanju željezničkog saobraćaja od Šida do Bijeljine. Cilj nam je i da ubrzamo saobraćaj preko Rače, odnosno da smanjimo gužve – istakao je Mitrović.

On je naglasio da je na sastanku u Beogradu dogovoreno formiranje operativnog tima koji će činiti 11 članova iz Srbije i isto toliko članova iz BiH, koji će pratiti realizaciju projekta izgradnje mosta na Rači, dionice autoputa do Doboja, te rješavati sve probleme koji se pojave, a mogu biti ​uklonjeni​ na ministarskom nivou, saopšteno je na sajtu Grada Bijeljina.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.04.2024.  |  Energija, Saobraćaj, Finansije

Na prodaju potraživanja Kompanije Dušanić iz Prnjavora

Stečajni upravnik Kompanije Dušanić iz Prnjavora oglasio je prodaju potraživanja i preuzimanje vođenja i finansiranja stečajnog dužnika. Kako se navodi u oglasu, ukupna vrijednost potraživanja po predmetima koji se vode u Osnovnom sudu u Banjaluci iznose 1.573.219 KM. Imovina stečajnog dužnika prodaje se "u paketu" kao jedna cjelina. Početna cijena iznosi 786.609 KM što čini polovinu ukupne vrijednosti potraživanja u oba predmeta i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.