Izvor: Tanjug | Ponedjeljak, 02.03.2020.| 12:44
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Otvoren 27. Kopaonik biznis forum - Okupljeno 1.300 učesnika

Ilustracija (Foto: Konstantin Chagin/shutterstock.com)
Kopaonik biznis forum zvanično je danas otvoren, a prisutnima se na početku, u ime organizatora, obratio predjsednik Saveza ekonomista Srbije.

Centralna tema ovogodišnjeg 27. po redu foruma je "Industrija 4.0 - Izazovi budućnosti", a Vlahović je tom prilikom istakao da su neophodne jasne društvene i političke, nacionalne strategije, koje će Srbiju snažno pogurati ka zoni visokog rasta.

Dodao je da raduje podatak o rastu izvoza sektora IT usluga po stopi od 30%.

- Takođe, inovativno preduzetništvo ima dinamičan razvoj, a po kvalitetu inovativnih rješenja prozivodi koje kreiraju domaći startapovi su na svjetskom nivou - istakao je.

Poručio je da u fokusu tekuće ekonomske politike, pored očuvanja makrofiskalne stabilnosti, treba da ostanu investicije.

Vlahović je podsjetio da su u prošloj godini ukupne investicije iznosile približno 2,3% BDP.

- Osim stranih direktnih investicija, ovom povećanju od 14, 2% međugodišnje doprinjela je realizacija kapitalnih investicija - dodao je on.

Takođe je naglasio da je poslije dužeg perioda nivo javnih kapitalnih investicija bio iznad 4%.

Ovogodišnji Kopaonik biznis forum okupio je rekordnih 1.300 učesnika, saopštili su organizatori, a skup će trajati do 4. marta.

O tome na koji način Industrija 4.0 predstavlja izazov za budućnost i koliko smo spremni za promjene koje ona nosi, naredna tri dana razgovaraće predstavnici države, ekonomisti i privrednici.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.