Izvor: eKapija | Subota, 29.02.2020.| 10:51
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Do kraja 2020. novi izgled za 22 tramvajska stajališta u Sarajevu (FOTO)

(Foto: http://ms.ks.gov.ba/)
Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo krenulo je u realizaciju projekta izgradnje tramvajskih stajališta. Radovi su u petak, 28. februara, počeli na stajalištu na Otoci a, kako je istakao ministar Adnan Šteta, izgradnja novih stajališta dio je projekta koji će sadržavati saobraćajni centar iz kojeg će se voditi kompletna kontrola svih linija i reda vožnji u KS.

Cilj je unapređenje kvaliteta tramvajskog prevoza, povećanje sigurnosti putnika i kontrolisana naplata, što će povećati stepen naplate i pomoći javnom prijevozu da unaprijedi ukupan kvalitet usluge.

Nova stajališta će, između ostalog, imati videonadzor, obavještač dolaska sljedećeg vozila, te biti prilagođena osobama sa poteškoćama u kretanju i oštećenim vidom.

Iz prilaznog dijela se dolazi ispod nadstrešnice 1 gdje je smješten uređaj za prodaju karata, kontrolisani ulaz i izlaz putem tripoda i pomična-klizna kapija za prolaz za osobe sa poteškoćama u kretanju i roditelje koja djecu voze u dječijim kolicima. Ukupno su predviđena tri tripoda.

Poslije kontrole ulaza, nalazi se ormar za instalacije jake i slabe struje, klupa i kanta za smeće. Nadstrešnica 1 je opremljena rasvjetom, jednom mapom šemom javnog gradskog saobraćaja, pozivnim terminalom u slučaju hitne pomoći, elekronskim obavještačem dolaska sljedećeg vozila sa zvučnim signalom i dvije nadzorne kamere.

Centralni dio stajališta predviđen je za ulaz-izlaz iz tramvaja i opremljen je taktilnim trakama za upozoravanje i usmjeravanje za osobe sa oštećenim vidom.

Na zidu uz kolovoz se nalazi barijera od kaljenog stakla, dvije dvostrane LightBox reklame i na sredini otvor za propust energetskih kablova prilikom servisiranja mreže.

Na drugom dijelu stajališta se nalazi druga nadstrešnica ispod kojeg se nalazi set za čekanje (dvije klupe i kanta za smeće), prostor za kiosk, jedna mapa sa šemom javnog gradskog saobraćaja, pozivni terminal u slučaju nužde i elektronski obavještač sa najavom dolaska sljedećeg vozila sa zvučnim signalom i nadzorna kamera.

Nakon stajališta na Otoci, slijede radovi na stajalištu u Nedžarićima, a u planu je da do kraja 2020. godine budu izgrađena sva 22 nova tramvajska stajališta.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.