Izvor: Capital | Nedjelja, 01.03.2020.| 17:33
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Američka kompanija AluChem predala ponudu za preuzimaje Fabrike glinice Birač

Američka kompanija AluChem predala je u petak, 28. februara, u Vladu Republike Srpske pismo namjere o preuzimanju Fabrike glinice Birač u kojem se navodi da su spremni da preuzmu potraživanja svih povjerilaca, osim Republike Srpske.

Plan je da se osnuje novo preduzeće koje će upravljati imovinom Birča, u koje će RS unijeti svoje potraživanje i imati udio od 40%, dok će AluChem imati 60%, otkriva ekskluzivno portal CAPITAL.

Kako saznaje Capita, u Vladi RS, plan je da se kroz restrukturiranje FG Birač formira novo preduzeće.

U tom novom preduzeću Amerikanci bi, prema pismu namjera, imali većinski udio od 60%, a Republika Srpska će imati 40%.

Nakon što AluChem isplati potraživanja povjerilaca FG Birač, sa kojima su već uspješno završeni preliminarni pregovori, ići će se na zatvaranje stečaja, te na nove investicije. Republika Srpska neće Amerikancima prodavati svoja potraživanja, već će za njih dobiti udio od 40% u novoj firmi.

O pismu namjere AluChema Vlada RS bi ubrzo trebala da se izjasni, te da se nakon prihvatanja namjere Amerikanaca krene u realizaciju cijelog plana.

To je djelimično u petak potvrdio i srpski član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik na preskonferenciji za medije kada je rekao da postoji finalni dogovor oko Alumine sa jednom američko-kanadskom kompanijom.

- Ukoliko se ono što smo dogovorili prebaci na konretan papir, to će biti završeno - kazao je Dodik.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.