Izvor: Glas Srpske | Petak, 28.02.2020.| 13:16
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Izgradnja odmorišta na autoputu Banjaluka-Doboj tek iduće godine

(Foto: Maria Sbytova/shutterstock.com)
Za vozače koji putuju autoputem od Banjaluke do Doboja još neko vrijeme neće biti predaha, jer će izgradnja prvog odmorišta na toj relaciji Brkića voda početi tek iduće godine.

Vlasnik kompanije Brčko gas, koja je lani dobila koncesiju za izgradnju, korišćenje i održavanje prvog odmorišta na autoputu 9. januar Đorđe Kojić istakao je za Glas Srpske da je u toku obezbjeđenje potrebne dokumentacije i dozvola za realizaciju ove višemilionske investicije.

- Prikupljamo potrebnu dokumentaciju i kada sve to završimo očekujemo da bi u maju moglo početi projektovanje. Taj posao će sigurno potrajati nekoliko mjeseci, tako da izgradnja neće početi do iduće godine - rekao je Kojić.

Prema ugovoru o dodjeli koncesije predviđeno je da izgradnja odmorišta Brkića voda bude završena za tri godine, a investitor vjeruje da će taj rok biti ispoštovan.

- Vjerujem da će do kraja 2022. sav posao biti završen te da će vozačima biti na raspolaganju moderno opremljeno odmorište - rekao je Kojić i podsjetio da je na mjestu gdje niče prvo odmorište na autoputu Banjaluka-Doboj s obje strane planirana izgradnja benzinskih stanica sa restoranima i prodavnicama, kao i punjači za automobile na električni pogon.

Vrijednost ove investicije iznosi više od 3 mil KM, a oni koji svakodnevno putuju na ovoj relaciji ističu da je mjesto za predah i te kako potrebno.

Vlada Republike Srpske je upravo na inicijativu privrednog društva Brčko gas pokrenula postupak za dodjelu koncesije za izgradnju prvog odmorišta na autoputu 9. januar.

Ugovor o dodjeli koncesije potpisan je u avgustu prošle godine, a koncesionar je bio dužan da uplati jednokratnu koncesionu naknadu u iznosu od 92.700 KM, što je, kako su ranije potvrdili u Ministarstvu saobraćaja i veza RS, i uradio.

Autoput 9. januar od Banjaluke do Doboja, ukupne dužine 72 kilometra, u potpunosti je otvoren za saobraćaj u oktobru 2018.

Koncesija je dodijeljena na period od 30 godina. Visina koncesione naknade za pravo korišćenja predmeta koncesije iznosi 2% od ukupnog godišnjeg prihoda ostvarenog obavljanjem koncesione djelatnosti.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.