Izvor: eKapija | Petak, 28.02.2020.| 15:38
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Zijin širi kapacitet za preradu bakra u Boru - Rekonstrukcija topionice i gradnja novih pogona elektrolize i sumporne kiseline

Ilustracija (Foto: Zhao jian kang/shutterstock)
Kompanija Serbia Zijin Bor Copper objavila je idejno rješenje za rekonstrukciju i dogradnju procesa i objekata u cilju povećanja kapaciteta topionice bakra. Nakon privatizacije, kompanija Zijin Mining planira da poveća kapacitet proizvodnje katodnog bakara sa sadašnjih 80.000 t/god na 150.000 t/god sa mogućnošću daljeg proširenja kapaciteta na 200.000 t/god.

Dijelovi postrojenja će odmah biti projektovani tako da zadovoljе potrebe kapaciteta od 200.000 t/god, dok će u ostalim dijelovima postrojenja biti ostavljen neophodan prostor za dalje proširenje kapaciteta u budućnosti. Rekonstrukcija će uključiti pored povećanja kapaciteta proizvodnje topionice, unapređenje zastarjele opreme, kao i stepena zaštite životne sredine.

Kako se navodi u planu je rekonstrukcije svih proizvodnih i pomoćnih objekata, počevši od transporta koncentrata bakra do postrojenja za preradu, sve do proizvodnje katodnog bakra.

Prema opštem projektnom planu, projekat je podijeljen u sistem pripreme sirovina, sistem topljenja, sistem elektrolize, sistem proizvodnje kiseline iz otpadnih gasova, flotaciju šljake, uslužne sisteme, i transportne i informacione sisteme.

U planu je rekonstrukcija pogona za pripremu šarže, izgradnja novog sistema za parno sušenje kapaciteta 82 t/h koji će biti smješten južno od postojećeg sistema za parno sušenje, rekonstrukcija glavnog objekta topionice, zamjena dva postojeća konvertora koji nisu u funkciji sa dva nova konvertora većeg kapaciteta sa sistemom za hlađenje gasova pomoću kotla utilizatora i otprašivanja u elektrostatičkom filteru.

Takođe, planirano je i u postrojenju za anodnu rafinaciju izgraditi dvije nove peći sa odgovarajućim sistemom za gasove i instalirati novi vodom hlađeni livni točak umjesto postojećih, rekonstrukcija prostora za sporo hlađenje šljake i izgradnja novog sistema za prečišćavanje otpadnih gasova konvertora.

Kako se navodi, gradiće se i novi sistem za odvođenje fugitivnih gasova i uređaj za odsumporavanje, fabrika sumporne kiseline, postrojenje za tretman otpadne vode, kao i novi pogon elektrolize. Idejnim rješenjem predviđena je i izgradnja novog postrojenja za flotaciju šljake, laboratorije i izgadnja nove trafo stanice.

Posljednju značajnu rekonstrukciju izveli su 2015. SNC Lavalin i Outotec. Rekonstrukcija je uključivala rušenje jedne plamene peći, instalacije nove FSF peći (Flash Smelting Furnace), gradnju novog sistema za parno sušenje, kotla utilizatora (WHB) i elektrostatičkog filtera (ESP), kao i izgradnje nove Fabrike sumporne kiseline.

Kako se navodi u dokumentu, u okviru rekonstrukcije instalirano je postrojenje za sporo hlađenje šljake i izvršena je rekonstrukcija sistema za pripremu šarže, pogona za flotaciju šljake i sistema za tretman gasova sekcije Pierce-Smith (PS) konvertora. Izagrađen je i novi pogon za proizvodnju kiseonika od strane Mesera, snabdjevača tehničkim gasovima. Anodna i elektrolitička rafinacija su zadržane tokom rekonstrukcije.

Idejno rješenje izradio je Tehnološko-metalurški fakultet u Beogradu, a objavljeno je na zvaničnom sajtu Grada Bora.

I. M.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.