Izvor: eKapija | Petak, 28.02.2020.| 11:10
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Japanski umjetnik reporodukuje poznata umjetnička djela manga tehnikom

Djelo Mona Liza italijanskog slikara Leonarda da Vincija, jedno je od najčešće reprodukovanih i reinterpretiranih kroz istoriju, ali nikada na način kako je to učinio japanski umjetnik Keita Sagaki.

Iz daljine, Sagakijeva replika izgleda kao crtež u tehnici tuša i pera.

Međutim, pažljiviji pogled izbliza otkriva da je kompozicija sastavljena od stotina malenih likova iz crtića. Tako se crtež psa nalazi na mjestu Mona Lizinog obraza, dok se nasmijana mačka proteže duž njenog nosa. Skica planeta Saturn, recimo, lebdi po površini Mona Lizinog čela.

Neki od korištenih likova mogu djelovati poznato poklonicima japanske anime i mange. I dok su svi crteži ovog umjetnika originalni u tehničkom smislu, Sagaki priznaje da je njegov rad u velikoj mjeri inspirisan umjetnicima i kolektivima poput Osamu Tezuke, Fuji Fujika i studija Ghibli.

Mona Liza nije jedina slika nekog od starih majstora koju je Sagaki reprodukovaao služeći se likovima inspiriranim mangom. Sagaki je prije ovoga već kreirao vlastitu verziju Leonardove "Posljednje večere", Botticellijevog "Rođenja Venere" i Hokusaijevog "Velikog talasa kod Kanagawe".

Sagaki je reprodukovanje poznatih djela u svom prepoznatljivom stilu započeo 2004. godine, vidjevši ga kao zanimljiv način da poveže umjetnost zapadnjačke civilizacije s manga i anime likovima koje je volio kao dijete, prenosi infobijeljina.com.

- Djela zapadnjačke umjetnosti i japanska umjetnost sadrže u sebi mnogo protivrječnih koncepata. I dok zapadna umjetnost nudi dubinu, moje figure su ravne. Čak i u mnogim slikama koje spadaju u japansku klasiku, perspektiva nije mnogo korištena - objašnjava Sagaki.

Neobična fuzija remek-djela zapadne umjetnosti i japanske pop kulture donijela je Sagakiju slavu i brojne obožavatelje širom svijeta, a njegova umjetnost prikazuje se na izložbama sve do Njemačke i Portugala.

Trenutno, umjetnik priprema izložbu u Hong Kongu, koja će biti otvorena tokom marta u galeriji Fabrik. Za tu priliku, Sagaki će prikazati seriju reprodukcija baroknih djela među kojima su i replike Caravaggiovog "Dječaka s korpom voća", Vermeerove "Djevojke koja čita pismo na otvorenom prozoru" i Rembrandtove "Žene koja se kupa".

Kustos izložbe Jason Sveinn vjeruje da naklonost prema Sagakijevim crtežima dijelom leži u načinu na koji on tretira mangu i anime kao ozbiljne umjetničke forme.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.