NavMenu

Crna Gora mijenja Zakon o planiranju prostora i izgradnji - Svi objekati sa orto-foto snimka moći će da se legalizuju

Izvor: Dan Petak, 28.02.2020. 11:27
Komentari
Podeli
(Foto: mighty chiwawa/shutterstock.com)
Vlada Crne Gore bi u prvoj polovini marta trebalo da utvrdi prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata, nakon toga će biti upućen poslanicima na usvajanje i čim bude objavljen u Službenom listu svi koji nisu to učinili mogu početi da podnose zahtjeve za legalizaciju bespravnih objekata, saopštio je Refik Bojadžić, generalni sekretar Zajednice opština Crne Gore, piše Dan.

Zakon se mijenja između ostalog i zbog roka za legalizaciju bespravno sagrađenih objekata koji je istekao 16. jula 2018. godine. Sredinom decembra 2018. godine Zajednica opština Crne Gore je zatražila novi rok za predaju zahtjeva za legalizaciju bespravnih objekata.

Bojadžić je naveo da sada u zakonu rok za legalizaciju objekata neće biti ograničen, ali da će zahtjeve moći podnjeti samo vlasnici čiji se objekti nalaze na orto-foto snimku. Oni vlasnici koji su objekte izgradili ili dogradili i nadgradili nakon završenog orto-foto snimka neće moći podnositi zahtjeve za legalizaciju.

Da ovi vlasnici budu isključeni iz postupka legalizacije predložio je i odbor za planiranje prostora Zajednice opštine Crne Gore koji je Ministarstvu održivog razvoja i turizma uputio izjašnjenje na izmjenjeni zakon.

Sugestije koje su upućene ministarstvu, kako navodi Bojadžić, uglavnom su pojašnjenja normi radi lakše primjene u praksi. Među najznačajnim sugestijama koje su uputili ministarstvu, Bojadžić navodi da su predložili da jedinica lokalne samouprave, u zavisnosti od vrste objekta i načina plaćanja, može umanjiti naknadu za komunalno opremanje građevinskog zemljišta.


Tako je predloženo da jedinica lokalne samouprave do 100% može umanjiti naknadu za komunalno opremanje investitorima za objekte u biznis zonama, zatim za vjerske objekte i za objekte koji su namijenjeni za zapošljavanje više od 10 zaposlenih.

Takođe, naknada za komunalno opremanje do 100% može biti umanjena za objekte koji su namijenjeni za proizvodnju, preradu odnosno skladištenje, zatim za servise odnosno zanatstvo i za podzemne etaže.

Za izgradnju odnosno obnovu objektima na starim temeljima i rekonstrukciju postojećih objekata koji su upisani u Registar kulturnih dobara naknada za komunalno opremanje se može umanjiti do 80%, za terase, lođe balkone, verande otvorene galerije planirano je umanjenje naknade za 75%, za potkrovlja 70%, dok je za solarni kolektor za potrebe objeda do 200 EUR po kvadratu najviše do 50% obračunate naknade.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Spreman novac za Vidikovac iznad Trebinja, raspisan i tender za izvođača radova

Gostujući u jutarnjem programu Herceg televizije, gradonačelnik Grada Trebinja, Mirko Ćurić govorio je o raznim temama, među kojima su i projekti značajni za ovaj grad. Ćurić je istakao da je u planu izgradnja vidikovca iznad Trebinja, što će sigurno biti turistička atrakcija. Dodao je da turisti iz godine u godinu žele da vide nešto novo, a Grad Trebinje će nastojati da im to i pruži. - Spremna je projektna dokumentacija za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.