Izvor: Beta | Petak, 28.02.2020.| 12:11
Izdvojite članak Odštampajte vijest

NLB do četvrtog kvartala ove godine ulazi u posjed Komercijalne banke

Razgovori o kupovini Komercijalne banke bili su veoma zahtjevni i kompleksni, ali pošteni, rekao je u intervjuu za današnji Blic prvi čovjek Nove ljubljanske banke (NLB) Blaž Brodnjak.

- Ekipi Ministarstva finansija Srbije moramo zahvaliti na transparentnom i veoma profesionalnom postupku prodaje. Bilo nam je omogućeno da obavimo potrebnu analizu banke, dok su razgovori bili veoma zahtjevni i kompleksni, ali pošteni - rekao je predsjednik Izvršnog odbora NLB-a.

Dodao je da smatra da je cijena iz kupoprodajnog ugovora od 387,02 mil EUR za 83,23% kapitala Komercijalne banke poštena i prava za obje strane, i za NLB i za Srbiju, kao i da se nada da će NLB u posjed srpske banke ući u trećem ili četvrtom kvartalu ove godine.

- U formiranju cijene rukovodili smo se standardnim pristupima i metodologijama kod procjenjivanja vrijednosti jedne poslovne banke. Upotrijebili smo, naravno, i naše veoma dobro poznavanje specifičnih prilika i izazova samog tržišta, pošto mi ovdje već poslujemo - rekao je Brodnjak.

Dodao je da su u detaljnoj analizi prepoznali veliki potencijal za rast poslovanja sa klijentima, naročito sa stanovništvom i malim i srednjim preduzećima.

Na pitanje kakav je plan za zaposlene u Komercijalnoj banci, kojih ima oko 3.000, on je rekao da je o tome u ovom trenutku prerano govoriti, jer stvari nisu jednostavne.

- Digitalizacija na nov način definiše čitavu finansijsku industriju, standardne transakcijske usluge se sele na mobilne aplikacije, uz podršku video kanala 24 časova dnevno, dok ćemo u poslovnicama sa klijentima razgovarati o kompleksnijim uslugama sa dugoročnim posljedicama, kao što su stambena rješenja, upravljanje aktivom, dugoročna štednja itd. To znači, da će manji broj ljudi raditi u klasičnim poslovnicama na rutinskim transakcijama, i da će ih samim tim biti manje, ali to otvara potrebu i mogućnosti za rad u kontakt cijentrima, u razvoju platformi i kanala, modela za bolje poznavanje klijenata koje nam omogućava, da za njih budemo tu u pravo vrijeme, na pravom mjestu, sa pravim rješenjem - rekao je Brodnjak.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.