Izvor: eKapija | Četvrtak, 27.02.2020.| 12:26
Izdvojite članak Odštampajte vijest

KOŠARAC: Bileći treba i carinski terminal

(Foto: YouTube/screenshot)
Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac rekao je juče, 26. februara, u Bileći da najavljena izgradnja integrisanog graničnog prelaza sa Crnom Gorom predstavlja dobar kapacitet za druge privredne aktivnosti bilećke opštine, te da bi, kada ta odluka bude realizovana, trebalo raditi i na tome da na bilećkom području bude napravljen i carinski terminal.

Košarac je istakao da bi to bio dobar zamajac za razvoj Bileće.

On je naveo da će sljedeće sedmice razgovarati o odluci koju donosi Uprava za indirektno oporezivanje BiH u vezi sa kategorizacijom graničnog prelaza Deleuša na strani Republike Srpske, odnosno BiH.

- U tom kontekstu želimo da se poveća protok robe, ljudi, putnika i usluga preko područja Bileće - rekao je Košarac novinarima nakon sastanka sa načelnikom bilećke opštine Miljanom Aleksićem.

Košarac je dodao da je na sastanku razgovarano i o kapacitetima iz oblasti energetike, te da je upoznat o tome da u Bileći postoje kapaciteti za razvoj solarne energije korištenjem obnovljivih izvora.

Prema njegovim riječima, postoji šansa da izmjenama kvota, odnosno pojačanom količinom kvota koje treba da dobije Republika Srpska i BiH, te opština Bileća participira sa potencijalima tog oblika proizvodnje električne energije, prenosi swot.ba.

Košarac je naveo da su Fatničko i Dabarsko polje perspektiva, te da korištenje njihovih potencijala može biti u strateškim planovima opštine.

- Realizovaćemo sa određenim međunarodnim institucijama istraživanje o tome koje se kulture nalaze na ovim poljima i mogu najviše da se razvijaju da bi i tu primarnu poljoprivrednu proizvodnju razvijali u Bileći i tako obezbijedili koncentraciju stanovništva na ovom prostoru - rekao je Košarac.

Košarac je posjetio i bilećku mljekaru Pađeni, istakao je da ova mljekara očigledno ima najveći potencijal u Republici Srpskoj kada je riječ o preradi mlijeka i da je ona definitivno jedan od lidera u Srpskoj u toj oblasti.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.