Izvor: eKapija | Četvrtak, 27.02.2020.| 15:35
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Komercijalna banka prodata NLB banci za 387 mil EUR

Nova Ljubljanska banka (NLB) saopštila je da je u srijedu, 26. februara, potpisala kupoprodajni ugovor sa Republikom Srbijom o kupovini 83,23% vlasničkog kapitala Komercijalne banke Beograd, po cijeni od 387 mil EUR.

Finalizacija transakcije očekuje se u četvrtom kvartalu 2020. godine i podleže obaveznim regulatornim dozvolama od strane, između ostalog, Evropske centralne banke, Banke Slovenije i Narodne banke Srbije, navodi se u saopštenju NLB-a.

- Naknada za 83,23% vlasništva iznosi 387 miliona EUR, koja se plaća u gotovini po zatvaranju transakcije. U skladu sa propisima o privatizaciji banaka u Srbiji, NLB nije obavezna da pokrene tender za obavezan otkup akcija od manjinskih akcionara u KB-u - ističu iz Banke.

U dopisu objašnjavaju i da navedena cijena "podrazumijeva procjenu od 465 mil EUR za stopostotni vlasnički udio, što predstavlja 0.77 puta vlasnički kapital KB-a na konsolidovanom osnovu prema zahtjevima međunarodnih računovodskih standarda MSFI na dan 30. juna 2019. godine i 6-puta procjene dobiti Komercijalne banke za 2019. godinu".

Cijena će, kako se navodi, biti podložna dvopostotnoj godišnoj kamatnoj stopi od 1. januara 2020. do zatvaranja transakcije. U tom periodu, NLB će imati korist od dobiti Komercijalne u skladu sa tzv. mehanizmom zaključane kutije ("locked-box mechanism").

Pod uslovom izdavanja dozvole od strane Narodne banke Srbije, dodijeljena ali još neisplaćena dobit i primanja radnika iz prošlih finansijskih godina biće isplaćena prije zatvaranja transakcije. Postojeći akcionari KB-a takođe će dobiti dividendu u iznosu od 50% neto prihoda u 2019. godini, do maksimalno 38 mil EUR prije zatvaranja transakcije.

Kako su istakli iz NLB-a, Srbija ovom transakcijom postaje najveća strana filijala NLB Grupe, doprinoseći sa 24% povećanju imovine:

- Komercijalna banka donosi više od 770.000 aktivnih klijenata fizičkih lica i najveću prodajnu mrežu u zemlji, sa 203 ekspoziture uz postojeće NLB-ove ekspoziture u Srbiji. Filijale u Bosni i Hercegovini i Crnoj gori takođe će doprinijeti poslovanju NLB-a na tim tržištima.

Blaž Brodnjak, predsjednik Uprave NLB-a, izjavio je prilikom potpisivanja ugovora da će akvizicija Komercijalne banke rezultirati porastom tržišnog učešća NLB-a u Srbiji na više od 12,1% prema bilansnoj sumi.

- Time će NLB postati treća največa bankarska grupa u zemlji - kazao je Brodnjak.

Ministar finansija Srbije Siniša Mali, izjavio je da je Srbija zadovoljna cijenom koju smo dobili.

- Taj novac će država uložiti na pametan način, i to prije svega u investicioni plan "Srbija 2025", što će dalje doprinijeti poboljšanju kvaliteta života naših građana i daljem rastu BDP-a. Komercijalna banka je odlično radila ali može da radi i mnogo bolje, i vjerujem da će to biti moguće zahvaljujući novom strateškom partneru. Kada je riječ o finansijskim uslugama, gdje imate otvoreno tržište, smatramo da privatni partner može da bude mnogo bolji vlasnik od države. NLB je ozbiljna banka, koja ima jasnu strategiju i viziju, i koja je jedina regionalna finansijska institucija listirana na Londonskoj berzi sa GDR. Nadamo se da će se transakcija uspješno zatvoriti u narednih nekoliko mjeseci - kazao je Mali. .


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.