Izvor: eKapija | Srijeda, 26.02.2020.| 12:28
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Obilježeno deset godina jedinstvenog suvenira "Sarajevska kocka" - Prodaje se i u Abu Dabiju

(Foto: starigrad.ba)
Prije deset godina, 25. februara, predstavljen je prvi zvanični suvenir Općine Stari Grad – "Sarajevska kocka". Kocka je od tada do danas stigla u brojne dijelove svijeta, te postala prepoznatljiv motiv i zaštitni znak ove općine.

Još 2009. godine Općina Stari Grad je raspisala nagradni konkurs za izradu zvaničnog suvenira koji je trebao biti odraz tradicije i kulture, istorijske i materijalne baštine Starog Grada. Među 100 pristiglih prijedloga, najviše se istakla ideja "Sarajevske kocke", umjetnika Aida Rifatbegovića.

Od tada, svim zvaničnim delegacijama koje su posjetile Općinu Stari Grad, ambasadorima koji su zasadili lipe u Aleji ambasadora, gostima iz pobratimskih općina i drugim gostima općine, poklanjao se ovaj suvenir.

U općini Stari Grad tim povodom je obilježena deseta godišnjica ovog suvenira.

- Suvenir "Sarajevska kocka" je nešto što je trebalo Općini Stari Grad, ali i Sarajevu u cjelini. Sarajevo je uvijek imalo puno suvenira koji se uzimaju na Baščaršiji kod zanatlija, ali do nastajanja "Sarajevske kocke" nismo imali ništa jedinstveno. Ideja se rodila prije deset godina, a bila nam je namjera dobiti jedinstven suvenir Općine Stari Grad i u taj izbor uključiti što veći broj građana, te smo stoga i otvorili Javni poziv za sve zainteresirane. Veliki uspjeh kocka je postigla u ovih deset godina - izjavio je općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić.

Na njegove riječi nadovezao se autor suvenira, Aid Rifatbegović koji je kazao da ideja kocke živi, a povodom desete godišnjice poklonio je Općini skulpturu kocke koja će ubuduće biti trajno izložena u šalter sali.

- Ova naša kocka, sarajevska se ovdje zakotrljala prije deset godina i evo kotrlja se kao snježna lavina i nakon deset godina napravili smo ovu veliku kocku da ostane kao simbol koji će ljude posjećati na ovaj format. Ta moja ideja postala je moj život i život mojih saradnika koji rade sa mnom i već deset godina borimo se da kocka živi kao simbol Sarajeva, da dočekamo punoljetstvo… Kocka se prodaje na više lokacija u Sarajevu i čak u Abu Dabiju. Kad je vidim, sam sebe motivišem da idem dalje jer mi je stvarno promijenila život - kazao je njen autor.

Kroz kratku prezentaciju prikazano ko je u prethodnih deset godina dobio suvenir "Sarajevska kocka" i u kojim je sve dijelovima svijeta bila. Tokom prezentacije prikazano je kako je "Sarajevska kocka" 2011. godine "otputovala" i na prestižno muzičko takmičenje Eurosong.

"Sarajevska kocka" pravi se od četiri vrste drveta i četiri su glavna elementa u njoj: Katedrala, Begova džamija, Stara pravoslavna crkva i Jevrejska sinagoga. Pobrojani elementi u kocki okruženi su različitim oblicima koji predstavljaju starogradske zanate, te asociraju na krovove brojnih zanatskih radnji na Baščaršiji.

Stari Grad je jedan od rijetkih prostora koji se može pohvaliti tolikim različitostima kulture, tradicije i religija, a "Sarajevska kocka" je to uobličila u jedinstven souvenir. Različite forme i oblici drveta savršeno se uklapaju u "Sarajevsku kocku", jednako kao što se različite kulture, religije i tradicija savršeno uklapaju u sklad i harmoniju Starog Grada, navodi se na općinskom sajtu.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.