NavMenu

Novac iz Challenge to Change projekta vjetar u leđa privrednicima - Grantovi krate put do veće zarade

Izvor: Glas Srpske Srijeda, 26.02.2020. 15:35
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: PHOTOCREO Michal Bednarek/shutterstock.com)Ilustracija
Unapređenje proizvodnje i realizacija inovativnih biznis ideja uz pomoć grantova iz inostranih fondova domaćim privrednicima predstavlja olakšicu i vjetar u leđa da na brži i jednostavniji način dođu do savremenih mašina i veće zarade.

Takva šansa preduzećima širom Republike Srpske i BiH pružena je kroz projekat Challenge to Change, koji je uspostavljen zahvaljujući sredstvima Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA), a posredstvom Ambasade Švedske u BiH.

Šansu da poveća zaradu pokretanjem novog ciklusa proizvodnje zahvaljujući novcu iz tog fonda dobio je vlasnik firme Natura iz Istočnog Sarajeva Srđan Sikima.

- Imam farmu od 10.000 koka nosilja, a s obzirom na to da je smještena u naselju, pojavio se problem zbrinjavanja kokošijeg stajnjaka. Osim ogromnih količina stajnjaka sa kojim nismo imali kuda, širio se i neprijatan miris. Došao sam na ideju da proizvodimo peletirani kokošiji stajnjak - ispričao je Sikima za Glas Srpske.

On se prijavio na prvi javni poziv Razvojne agencije Republike Srpske za Challenge to Change projekat i njegova ideja je podržana sa 20.000 EUR.

- Kupio sam potrebnu opremu i zaposlio još dvoje ljudi. Da nije bilo ovog projekta, sam ne bih uspio obezbijediti toliko novca - rekao je Sikima i dodao da mjesečno proizvedu od 10 do 12 tona peletiranog stajnjaka.

Operativni menadžer u preduzeću Delfin Trgotrans iz Čelinca Nikolina Savić kaže za Glas Srpske da je to preduzeće zahvaljujući Challenge projektu finalizovalo već postojeći proizvod, za šta im je odobreno maksimalnih 30.000 EUR.

- U projektu smo učestvovali sa svojim proizvodom hrastovi fertig masivni parket u tablama. Riječ je o parketu koji je u potpunosti završen, po potrebi nauljen ili lakiran. Prepoznat je na inostranom tržištu jer se ugradnjom tog parketa štede i vrijeme i novac - istakla je Savić, dodajući da mjesečno proizvedu oko 3.000 kvadrata tog parketa.

U Razvojnoj agenciji RS ističu da je pred privrednicima nova šansa, s obzirom na to da je do 24. marta otvoren peti javni poziv za dodjelu grant sredstava. Direktor Agencije Marinko Đukić ističe da je privrednim subjektima sa inovativnim poslovnim idejama, proizvodima ili uslugama na raspolaganju 750.000 EUR.


- Za potencijalne korisnike iz kategorije startapa, koji su registrovani najmanje šest mjeseci, predviđen je maksimalni iznos granta do 10.000 EUR, dok korisnici iz kategorije zrelih privrednih subjekata do 250 zaposlenih, koji obavljaju djelatnost duže od dvije godine, mogu računati na podršku u maksimalnom iznosu do 30.000 EUR. Aplikanti moraju obezbijediti i minimalno vlastito učešće od 50% ukupne vrijednosti predloženog projekta, čija realizacija ne može trajati duže od godinu dana - pojasnio je Đukić i dodao da se prijave podnose elektronski i da su sve informacije dostupne na sajtu agencije.

Korisnici

Projekat Challenge to Change sprovode Razvojna agencija RS i Sarajevska regionalna razvojna agencija, a partner u projektu je i region Ostergotland u Švedskoj.

- U okviru prethodna četiri poziva prijavila su se 2.074 aplikanta. Do sada je ugovoreno 110 korisnika, a vrijednost ugovorenog granta je oko 2,5 mil EUR. Od toga je za 39 ugovorenih korisnika iz Srpske predviđeno oko 896.000 EUR - naveli su u Razvojnoj agenciji RS i dodali da je u toku potpisivanje ugovora sa još 38 korisnika iz svih dijelova BiH, kojima će biti dodijeljeno oko 844.000 EUR bespovratnih sredstava.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.