Izvor: eKapija | Srijeda, 26.02.2020.| 09:29
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Objavljena mapa o aktivnostima na gradnji Prve transverzale

(Foto: centar.ba)
Zbog važnosti gradnje Prve transverzale za Općinu Centar, uprava ta općina je napravila posebnu stranicu na kojoj se mogu pratiti sve aktivnosti oko gradnje ove važne saobraćajnice.

- Općina Centar je urgentno rješavala sve pristigle zahtjeve kada je u pitanju Prva transverzala, a na općinskoj veb stranici je pokrenuta i podstranica na kojoj se mogu pronaći svi važniji podaci o realizaciji ovog projekta. Podstranica Prve transverzale će konstantno biti nadograđivana, a sve sa ciljem što boljeg upoznavanja javnosti o toku realizacije ovog projekta - navodi se iz uprave te općine.

Svi podaci o Prvoj transverzali mogu se naći OVDJE.

Predstavnici Općine Centar su izrazili očekivanja da se ubrzo očekuje rješavanje žalbenog procesa firme Penny Plus koja se žalila na parcelizaciju, a koju je Općina Centar uspješno završila na dionici od Kranjčevićeve do Ulice Braće Begić, u što su aktivno uključeni i predstavnici Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove.

- Riješeno je imovinsko-pravno pitanje vezano za eksproprijaciju sedam nekretnina na istoj dionici, dok je započet proces za još sedam od kojih se rješenja ovih pitanja za njih pet očekuju vrlo brzo - naglasio je krajem januara savjetnik načelnika Općine Centar Mustafa Resić.

Izrada glavnog projekta za dionicu Prve transverzale od tunela Kobilja Glava do Jošaničke petlje najavljena je u 22. januara. Sve predradnje koje se tiču donošenja prostorno-planske dokumentacije su realizirane, jer je za ovu dionicu Općina Vogošća već donijela četiri prostorna plana.

Inače, Vlada FBiH je početkom februara odobrila zaduženje kod EBRD-a od 30 mil EUR za radove na Prvoj i Devetoj transverzali.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.