Izvor: eKapija | Srijeda, 26.02.2020.| 08:53
Izdvojite članak Odštampajte vijest

BHANSA planira značajne investicije tokom 2020. - Slijedi sanacija tornja na sarajevskom aerodromu

(Foto: Dabarti CGI/shutterstock.com)
Direktor Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH (BHANSA) Davorin Primorac rekao je u intervjuu za Business Magazine da Agenciju očekuje početak jednog novog razdoblja koje podrazumijeva kontinuirano ulaganje u infrastrukturu, opremu i ljudske resurse kako bi zadržali i unaprijedili sposobnost te odgovorili na izazove industrije civilnog zrakoplovstva.

- Planiramo kapitalna ulaganja u infrastrukturne projekte koji bi omogućili najbolje uvjete za pružanje usluga u zračnoj plovidbi, a tu posebno mislimo na revitalizaciju i sanaciju postojećeg kontrolnog tornja na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, kao i investicije u naše objekte u Banjaluci, Tuzli i Mostaru.

Uz infrastrukturne projekte, rekao je Primorac, neće zanemariti ni modernizaciju postojeće opreme, uz primjenu novih modernih tehnologija iz njihovog područja djelovanja, a sve kako bi kontrolorima zračnog prometa, ali i ostalim stručnim službama poput zrakoplovne tehnike, meteorologije, zrakoplovnog informiranja, spasilačkog koordinacijskog središta, jedinice za upravljanje zračnim prostorom i dr. dali mogućnost da još sigurnije, efikasnije obavljaju posao.

- Prvenstveno mislimo na nabavku dva nova i modernizaciju postojećih radara na Jahorini i Međunarodnom aerodromu Sarajevo, nadogradnju i modernizaciju sustava za obradu podataka i sustava govornih komunikacija - istakao je Primorac.

Također, planirana je nabavka ili nadogradnja ostalih važnih i neophodnih sistema za obavljanje ovog odgovornog posla poput navigacijskih i radio uređaja te meteorološke opreme.

- U procesu dizajniranja procedura za letenja na svim međunarodnim zračnim lukama pored procedura zasnovanih na konvencionalnim navigacijskim uređajima dizajnirat će se i procedure leta zasnovane na korištenju satelitskog signala. Razmatramo i uvođenje alternativnih nadzornih sustava baziranih na sustavima multilateracije, kao i uvođenje komunikacije kontrolora zračnog prometa i pilota bez korištenja radio uređaja uz pomoć linka.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.