Izvor: eKapija | Srijeda, 26.02.2020.| 08:29
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Dobri rezultati u izvozu konzumnih jaja - Na jedno uvezeno, BiH izvezla osam

(Foto: pim pic/shutterstock.com )
Sektor peradarstva BiH u 2019. ostvario je izvoz od 48 mil KM, dok je uvoz iznosio 39 mil KM, rečeno je u utorak, 25. februara, na prezentaciji analize vanjskotrgovinske razmjene za ovaj sektor u Sarajevu.

Na prezentaciji Vanjskotrgovinske komore BiH (VTK BiH) i Sweden/USAID FARMA II projekta, naglašeno je da je pokrivenost uvoza izvozom iznosila 123%.

Predstavnik Farma II projekta Feđa Begović izjavio je da je prošlogodišnji izvoz u ovom sektoru ipak manji za 12% u odnosu na 2018. kada je iznosio 54 mil KM, dok je uvoz ostao nepromijenjen.

Prema njegovim riječima, izvoz je smanjen jer su peradari iz BiH izgubili tržište Kosova, saopšteno je iz VTK.

- Ovo je jedan od rijetkih sektora u kojem dominira izvoz gotovih proizvoda, dok na strani uvoza imamo uglavnom smrznuto meso peradi za potrebe industrije - naveo je Begović, te dodao da su odlični izvozni rezultati zabilježeni i u kategoriji jaja, gdje je izvoz porastao na 4,7 mil KM u poređenju sa uvozom koji je lani iznosio 3 mil KM.

On je napomenuo da se u BiH uglavnom uvoze oplođena, a izvoze konzumna jaja, te naglasio da na jedno uvezeno BiH izveze osam konzumnih jaja, što pokazuje spremnost peradarsakog sektora za izvoz na EU tržište u ovoj kategoriji, što je jedina dozvola koja BiH nedostaje u ovom sektoru.

Govoreći o izvozu, Begović je rekao da je on povećan u Srbiju, Sjevernu Makedoniju i Crnu Goru za ukupno 5,7 mil KM.

Kada je riječ o "top tri izvozna tržišta", sekretar Asocijacije za prehrambenu industriju pri Spoljnotrgovinskoj komori Tijana Muhamedagić, istakla je da je na prvom mjestu Srbija sa 18,5 mil KM, slijede Sjeverna Makedonija sa 15,4 mil KM i Crna Gora sa 12,1 mil KM izvoza.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.