Izvor: Tanjug | Utorak, 25.02.2020.| 14:35
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Donijeta odluka o olakšanoj trgovini voćem i povrćem u CEFTA regionu

Ilustracija (Foto: Kokliang/shutterstock.com)
Zajednički komitet CEFTA-e donio je danas u Tivtu odluku o olakšavanju trgovine voćem i povrćem u CEFTA regionu, a pomoćnica ministra za trgovinu Srbije Olivera Jocić je rekla da je Srbija i na tom primjeru, uprkos taksama Prištine na srpsku robu na KiM, pokazala da vjeruje u slobodnu trgovinu i uklanjanje svih barijera.

- Danas smo sa velikim zadvoljstvom usvojili odluku o olakšanju trgovine voćem i povrćem u regionu CEFTA, što je jedan dodatni instrument uz Protokol 5 o olakšanju trgovine koji je Srbija već usvojila i ratifikovala - rekla je Jocić Tanjugu.

Kaže da je zajednički komitet CEFTA-e donio tu odluku bez obzira na ove okolnosti u vezi sa kosovskim taksama od 100% na srpsku robu koje privremene institucije u Prištini primjenjuju od novembra 2018.

- Srbija je pokazala da vjeruje u uklanjanje svih barijera i da želi da podrži privredni rast ne samo sopstvenih privrednika već i privrednika cijelog regiona. U tom smislu smo pristupili usvajanju ove odluke koja treba da olakša trgovinu, uvoz-izvoz i tranzit voća i povrća - navela je Jocić.

Inače, Srbija je, ističe Jocić, prva CEFTA strana koja je usvojila i ratifikovala dodatni Protkol 6 o liberalizaciji trgovine uslugama.

To je novi pravni instrument koji je Skupština Srbije kroz zakon potvrdila prošle nedelje.

Time se otvara prostor da idemo na liberalizaciju trgovine usluga, što stvara i nove uslove za rast privrede, naglasila je Jocić.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.