Izvor: Indikator | Utorak, 25.02.2020.| 08:26
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Za stimulativne otpremnine u ERS-u prijavilo se gotovo 1.000 radnika

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Dmitry Kalinovsky/shutterstock.com)
Na interni poziv radnicima koji žele dobrovoljno da se prijave za prekid radnog odnosa uz stimulativnu otpremninu prijavilo se 978 zaposlenih u pet elektrodistributivnih preduzeća, saopšteno je iz Elektroprivrede Republike Srpske.

Prvi poziv završen je u petak, 21. februara, a najveće interesovanje za doborovoljni odlazak iz elektroenergetskog sektora bilo je u ZP Elektrokrajina, gdje je prispjelo 555 prijava zainteresovanih radnika.

U ZP Elektro Bijeljina za stimulativnu otpremninu prijavio se 251 zaposleni, u ZP Elektrodistribucija Pale 88, a u ZP Elektro-Hercegovini 56 zaposlenih.

I u ZP Elektro Doboj koji nema viška radnika želju da uz stimulativnu otpremninu napusti preduzeće iskazalo je 28 zaposlenih.

- U sklopu reorganizacije Elektroprivrede Republike Srpske, u distributivnim preduzećima procijenjen je višak od 15% zaposlenih, odnosno oko 600 radnika. Procijenjeno je da će otpremnine distributivna preduzeća koštati ukupno 27 mil KM - navodi se u saopštenju.

U narednih nekoliko dana slijedi analiza prijava i formiranje rang-lista kandidata u skladu sa Pravilnikom o stimulativnoj otpremnini i naknadi za socio-ekonomsko zbrinjavanje radnika u procesu optimizacije broja zaposlenih u elektrodistributivnim preduzećima.

- Pravilnikom su precizno utvrđeni uslovi za ostvarivanje prava na stimulativnu otpremninu i naknadu za ekonomsko-socijalno zbrinjavanje, te način utvrđivanja iznosa stimulativne otpremnine - ističu iz Elektroprivrede Republike Srpske.

To znači da sve prijave zaposlenih neće biti uvažene, kako iz razloga neugrožavanja procesa rada, tako i zbog ograničenog iznosa novca namijenjenog za ovaj poziv.

- Na ovaj način biće ostvareni bolji uslovi za rad u narednom peridu, a Mješoviti holding Elektroprivreda Republike Srpske zadržaće stabilnost i obezbijediti napredak u poslovanju distributivnih preduzeća - dodaje se u saopštenju.

Radnici koji budu proglašeni viškom, kako je najavljeno, dobit će otpremnine u iznosu od 21.000 do 50.000 KM, plus nadoknade za ratne vojne invalide i invalide rada do 15%.

U medijima se spekulisalo o različitim ciframa kada je riječ o višku zaposlenih. Broj se kretao od oko 1.000 pa do 1.600 koliko je navodno procijenila britanska konsultantska kuća PricewaterhouseCoopers koja je radila analizu.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.