NavMenu

Kreirana aplikacija za olakšano putovanje vozom i autobusom kroz BiH - Mladi inženjeri u potrazi za finansijerima

Izvor: faktor.ba Ponedjeljak, 24.02.2020. 12:40
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: potowizard/shutterstock.com)Ilustracija
Prva onlajn saobraćajna aplikacija Navigas B&H, koja će olakšati kretanje željezničkim i autobuskim saobraćajem unutar BiH mogla bi biti dostupna ovog ljeta.

Osmislili su je Emir Galijašević iz Tešnja, saobraćajni inženjer, i Deni Brkan iz Mostara, student druge godine Fakulteta informacijskih tehnologija, i trenutno su u potrazi za finansijskom podrškom, kako bi svoju ideju mogli sprovesti u djelo.

- Pokrenuli smo ovaj projekat jer kao mladi ljudi želimo da uspijemo u BiH i smatramo da imamo mogućnosti da to uradimo. Ovakva aplikacija još uvijek ne postoji, a bila bi multilingualna - kazao je Galijašević.

Pomoću aplikacije omogućiće digitalizaciju voznog rasporeda u BiH, povećati korištenje lokalnog saobraćaja od strane turista i domaćeg stanovništva, smanjiti zagađenje životnog prostora prouzrokovanog prekomjernim korištenjem automobila, promovirati BiH kroz saobraćaj i turizam...

- Živimo u svijetu kada informacije moramo dobiti brzo. Objedinit ćemo informacije o prevozu putem željeznica i buseva i sve to dostaviti u vidu funkcionalne i elegantne aplikacije. Prijevoz od mjesta do mjesta nikada neće biti lakši - poručili su Galijašević i Brkan.

Plan im je da aplikacija bude dostupna ovog ljeta, a prve rezultate očekuju naredne godine. No da bi uopšte krenuli u realizaciju aplikacije, prvo moraju prikupiti informacije, što podrazumijeva obilazak svih većih i manjih mjesta naše zemlje.


- To je najkomplikovaniji i najteži dio projekta koji će nam uzeti puno vremena. Za razvoj aplikacije i za putne troškove potrebno nam je 200.000 KM, i nadamo se da će biti onih koji će prepoznati našu ideju. Za razliku od drugih zemalja u svijetu, BiH nema ovakvu aplikaciju, a porast turista u zadnjih 10 godina je za 80%. Također, uz ovu aplikaciju i domaćem stanovništvu bi bilo olakšano kretanje. Mi radimo na promociji i napretku naše zemlje, podržite nas - poručio je Galijašević.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.