Izvor: eKapija | Nedjelja, 23.02.2020.| 14:30
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Raspisan tender za izradu glavnog projekta dionice Šićki Brod-Đurđevik - Vrijednost nabavke 5,5 mil KM

(Foto: mighty chiwawa/shutterstock.com)
Javno preduzeće Ceste FBiH raspisalo je tender za izradu glavnog projekta izgradnje dionice Šićki Brod-Đurđevik na trasi ceste Tuzla-Sarajevo.

Procijenjena ukupna vrijednost nabavke je 5.555.555 KM bez PDV-a.

- Dionica Šićki Brod – Đurđevik predstavlja jednu od saobraćajno najopterećenijig dionica magistralnih cesta u Federaciji BiH. Postojeća cestovna komunikacija karakterizirana je lošim geometrijskim elementima, nedovoljnom propusnom moći i niskim nivoom usluge. Istovremeno, ova cesta koja povezuje dva najmnogoljudnija kantona u FBiH, nema alternativu, nego predstavlja glavnu žilu kucavicu područja između Tuzle i Sarajeva, uz lokalne veze preko regionalnih i lokalnih cesta - navedeno je u tenderskoj dokumentaciji.

Kako se dalje navodi, Delegacija EU u BiH je u periodu 2008-2010 finansirala izradu studijske i projektne dokumentacije za poboljšanje saobraćajnog povezivanja Sarajeva i Tuzle. Ova dokumentacija podijeljena je na 10 dionica, na kojim su definisana optimalna projektna rješenja, od toga da ne treba ništa raditi, do izgradnje komplentnih novih dionica.

- Za dionicu između Šićkog Broda i Đurđevika (dionicu 1) dokazano je da je optimalna varijatna sa izgradnjom nove trase dužine 16.6km. Osnovna ideja iza ovog rješenja leži u činjenici da je za PGDS , koji je u 2016. godini iznosio 15.366 vozila, neophodno povećati broj traka, te činjenicu da je značajan procenat saobraćaja ustvari lokalni i priogradski saobraćaj, odlučeno je da se postojeća dionica M18 između Šićkog Broda i Živinica i dalje koristi za lokalni i prigradski saobraćaj, a da se za potrebe tranzitnog saobraćaja izgradi nova dvotračna cesta - zaključuje se u tehničkoj dokumentaciji projekta.

Inače, ukupna sredstva potrebna za izgradnju dionice magistralne ceste M-18 na Šićki Brod – Đurđevik iznose oko 146 mil KM.

Ponude se primaju do 2. aprila do 12 časova, a više informacija možete pogledati OVDJE.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.