Izvor: Nezavisne novine | Nedjelja, 23.02.2020.| 14:05
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Kraj neizvjesnosti za domaće proizvođače - Očekuje se nastavak uvoza repromaterijala iz Kine

(Foto: PHOTOCREO Michal Bednarek/shutterstock.com)
Nakon što je domaćim preduzećima bila obustavljena isporuka repromaterijala iz Kine zbog pojave virusa korona, stižu ohrabrujuće vijesti da isporuka počinje u ponedjeljak.

Ovo je za "Nezavisne" potvrdio Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore Republike Srpske.

Informacije koje smo dobili od pojedinih preduzeća mogu nas ohrabriti, a to je da su njihovi partneri u Kini dobili dozvolu za nastavak rada - kazao je Blagojević.

Iako se ne nalaze u neposrednoj blizini Vuhana, u kojem je zabilježena pandemija ovog virusa, odlukom tamošnjih vlasti kineski partneri bili su suočeni sa zatvaranjem fabrika na nekoliko sedmica, a u domaćim preduzećima pribojavali su se da će ta blokada trajati duže.

- Da je rok isporuke još prolongiran, domaćim preduzećima bi to napravilo dodatne probleme i troškove, jer naše firme ne bi mogle da ispoštuju ono na šta su se obavezale ugovorima - rekao je Blagojević.

Slijedom događaja, kako pojašnjava, domaće firme u tom slučaju morale bi da repromaterijal nabavljaju od drugih kompanija i za to plate mnogo skuplje, što bi svakako uticalo na njihovu konkurentost.

- Iako je obustava isporuke repromaterijala trajala kratko, sigurno će biti pojedinih poremećaja u isporuci proizvoda naših firmi ka njihovim partnerima, ali nadamo se da neće biti značajnih ugrožavanja ugovor - pojasnio je Blagojević.

Obustavom isporuke repromaterijala iz Kine najviše su bila ugrožena preduzeća iz sektora metalske, elektro i industrije plastike.

Vinko Džombić, vlasnik preduzeća Vineks iz Čelinca, koje iz Kine nabavlja elektrokomponente, odnosno signalne sijalice, LED diode i otpornike, ističe da su na početku stahovali šta će biti sa ugovorenim poslovima.

- Da je blokada isporuke potrajala duže, moglo bi se odraziti na naše poslovanje, ali imamo ohrabrujuće informacije da isporuka repromaterijala počinje u ponedjeljak - kazao je Džombić.

Dodao je da je njihovo preduzeće imalo jednomjesečnu proizvodnju na zalihama, tako da nisu morali obustaviti rad.

- Ako proizvođači iz Kine počnu sa radom u ponedjeljak i ako se rad bude odvijao normalno, naša preduzeća neće ni osjetiti da je bila blokada isporuke repromaterijala iz Kine - kazao je Džombić.

Igor Gavran, ekonomski analitičar, ističe da je obustava isporuke repromaterijala iz Kine imala negativan uticaj na privredu.

- A posebno kod onih proizvođača koji nisu imali dovoljne zalihe ili alternativne izvore snabdijevanja, a odrazila se i na krajnje kupce u pogledu produženih rokova isporuke ili otkazivanja narudžbi i nabavki iz skupljih alternativnih izvora - rekao je Gavran.

Dodaje da, ukoliko se obnovi isporuka, kao što je najavljeno, to će svakako pomoći prevazilaženju navedenih problema.

- Ali se šteta neće moći 'izbrisati' i konačni dugoročni efekti će zavisiti od stanja svih poslovnih subjekata koji su imali štetu i daljih ekonomskih kretanja, odnosno mogućnosti da se one pokriju iz unutrašnjih rezervi ili nadoknade boljim poslovanjem u narednom periodu - zaključio je Gavran.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.