Izvor: eKapija | Subota, 22.02.2020.| 09:35
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Proširen krug lica koja mogu biti privatni partneri u realizaciji kapitalnih investicija u RS

(Foto: Tashatuvango/shutterstock.com)
Vlada Republike Srpske utvrdila je u petak, 21. februara, na sjednici u Banjaluci, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javno-privatnom partnerstvu u Republici Srpskoj.

Cilj donošenja ovog zakona je otklanjanje administrativno‐tehničkih barijera i stvaranje povoljnijeg poslovnog ambijenta u privlačenju stranih i domaćih investitora u realizaciji kapitalnih projekata za zadovoljenje javnih potreba.

Ovim zakonom, kao novina, proširen je krug lica koja mogu biti privatni partneri, tako što je propisano da u postupku izbora privatnog partnera mogu učestvovati domaća i strana, fizička i pravna lica. Predlaganjem ovakvih rješenja prevaziđena su ograničenja koja su bila propisana Zakonom koji je na snazi.

Javno‐privatno partnerstvo se može realizovati u svim oblastima u kojima javni partner pruža usluge ili su u okviru nadležnosti javnog partnera.

Važna izmjena se odnosi na pravo jedinica lokalne samouprave da odlučuju o projektima javno-privatnog partnerstva, odnosno da daju saglasnost na prijedlog projekta i zaključivanje ugovora, ako je javni partner jedinica lokalne samouprave.

- Takođe, bitno je naglasiti da je pojednostavljen i ubrzan postupak odobravanja projekta i smanjen broj faza potrebnih za realizaciju projekta putem javno-privatnog partnerstva. Ovim izmjenama Zakona, procedura realizacije projekata modelom javno‐privatnog partnerstva bi se pojednostavila, prvenstveno kroz procedure odobravanja projekata i zaključivanja ugovora - saopšteno je iz Vlade RS.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.