Izvor: eKapija | Petak, 21.02.2020.| 10:38
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Kompanija Investment Group Balkan ponudila opštini Sokolac gradnju solarnog parka na 100 hektara

(Foto: Shutterstock)
Gordan Milinić, direktor Agencije za unapređenje stranih investicija u Bosni i Hercegovini (FIPA) i predstavnici korporacije Investment Group Balkan, čiji su osnivači firme iz Rusije, Кine i Litvanije, posjetili su u četvrtak, 20. februara, opštinu Sokolac, gdje su sa načelnikom opštine Milovanom Bjelicom razgovarali o mogućim ulaganjima.

Gosti su predstavili ideju izgradnje solarnog parka koji bi se prostirao na 100 hektara, saopšteno je na opštinskom sajtu.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica rekao je da je riječ o ozbiljnim investitorima koji već imaju uspješne projekte u zemljama Balkana, bivše Jugoslavije i BiH.

– Investicija nije mala. Riječ je o stotinama miliona evra. Naglašavam da Opština Sokolac ne namjerava prodavati zemljište, već će isto ponuditi u zakup. Potrebno je izvršiti konsultacije sa Vladom RS i resornim ministarstvom, jer opština Sokolac nema nadležnost izdavanja odobrenja za izgradnju postrojenja za proizvodnju električne energije, - rekao je on.

Bjelica je prisutnima predočio raniju studiju koju je u opštini Sokolac uradio Nezavisni operator sistema u BiH (NOS BiH) koji od 2005. godine upravlja sistemom prenosa električne energije u BiH.

– Ovom studijom na području opštine Sokolac predviđena je gradnja dvije solarne elektrane, jedne kapaciteta 60 megavata (MW), i druge 80 MW. U narednim danima posvetićemo se detaljnijoj analizi svih uslova. Opština može ponuditi javno -privatno partnerstvo ili koncesiju zemljišta u zamjenu za ustupanje određene količine proizvedene električne energije, kazao je Bjelica.

Predstavnik korporacije Investment Group Balkan istakao je da na Balkanu posluju već pet godina i da su realizovali brojne projekte u Makedoniji, Federaciji BiH i ostalim zemljama regiona.

– Naša kompanija je vodeća kada je riječ o razvoju solarnih panela i solarne energije. Imamo namjeru da u vašoj opštini izgradimo solarnu elektranu, a sve buduće aktivnosti zavisiće od daljih dogovora.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.