NavMenu

Najveća vertikalna farma za proizvodnju povrća nalazi se na Tajvanu (VIDEO)

Izvor: Klix Petak, 21.02.2020. 09:53
Komentari
Podeli
(Foto: BrightAgrotech/Unsplash)
Nedaleko od Taipeija razvija se najveća vertikalna farma za proizvodnju povrća na svijetu - YesHealth. Njen osnivač je Wenchin Tsai, čovjek koji se zdravom hranom počeo baviti iz ličnih razloga nakon teškog oboljenja.

Iz te kompanije poručuju da je cilj osigurati kontrolirano okruženje u kojem se biljke uzgajaju u okomitim ležištima potpuno bez pesticida, hemikalija ili tla. Hranjive tvari su na bazi vode i isporučuju se hidroponskim sistemom kao biognojiva proizvedena od prirodnih sastojaka poput soje.

Osvjetljenje obezbjeđuju LED diode koje su prilagođene potrebama postrojenja. Proizvodnja traje tokom cijele godine, s prinosima mnogo većim od tradicionalne terenske proizvodnje.

Ova metoda uzgoja u potpunosti je orijentisana na zaštitu životne sredine i ima pozitivan uticaj. Prvo troši mnogo manje vode od tradicionalnog uzgoja, jer se dragocjeni resurs cirkuliše efikasno, a produktivniji je u pogledu prinosa. Cilj je što više iskoristiti električnu energiju proizvedenu iz obnovljivih izvora.

Firma zapošljava oko 120 radnika, a većina se bavi istraživanjem i inovacijama, a najmanji broj je u proizvodnji. Firma radi na proširenju proizvodnih kapaciteta u Evropi, a prije svega u Danskoj i Maleziji.

Rukovodstvo kompanije smatra da je vertikalna farma budućnost poljoprivrede, te da će tome težiti ne samo Tajvan, već i cijeli svijet.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.