NavMenu

Trebinje subvencioniše malu privredu - Gradska uprava želi ojačati zanate na izdisaju

Izvor: Nezavisne novine Petak, 21.02.2020. 07:53
Komentari
Podeli
(Foto: gualtiero boffi/shutterstock.com)
Grad Trebinje subvencioniše sve vrste djelatnosti u maloj privredi, naročito one koje su deficitarne, kako bi se što više ojačao privatni sektor i podstakli zanati.

Takve su krojačke radnje, ali i obućarsko-tašnarski zanati, čijih je objekata u gradu prije rata bilo na desetine, a sad ih je svega nekoliko.

- Prodavao sam montažni objekat u kojem sam godinama obavljao obućarski zanat, zajedno s mašinama i kalupima, a bilo koga ko bi mi se javio da nastavi djelatnost ja bih obučio besplatno. Nažalost, nema zainteresovanih - kaže jedan trebinjski obućar koji se penzionisao.

I stari krojači se penzionišu, a mladih je sve manje, jer je gotova konfekcija dosta jeftinija, a i za registrovanje djelatnosti je potrebno izdvajati dosta novca.

Načelnik Odjeljenja za privredu grada Trebinja Vedran Vučinić je potvrdio da sve nedostajuće djelatnosti subvencionišu, naročito kada se ima u vidu da je u pitanju sistem samozapošljavanja.

- Grad Trebinje subvencioniše sve djelatnosti osim trgovine i ugostiteljstva, s tim da su i ove djelatnosti ranije subvencionisane, gdje su ciljna grupa nezaposlena lica koja se nalaze na evidenciji Zavoda za zapošljavanje RS kao aktivni tražioci posla, a namjeravaju započeti sopstveni biznis, odnosno registrovati poslovni subjekat - precizirao je Vučinić.

On objašnjava da Grad Trebinje dodjeljuje sredstva privrednim subjektima u početnim fazama poslovanja, pod uslovom da su već dobili sredstva na ime samozapošljavanja, uspješno ih iskoristili i završili sve ugovorene obaveze.

Statistika u ovom odjeljenju govori o tome da se broj registrovanih preduzetničkih radnji na području Trebinja nije znatno mijenjao u odnosu na stanje u prethodnoj godini.

- Ipak, ohrabruje činjenica da je u oblasti zanatsko-uslužne i prevozničke djelatnosti broj prijavljenih radnji veći u odnosu na broj odjavljenih, što doprinosi i razvoju turizma, koji je, osim s poljoprivredom, vezan i sa zanatsko-uslužnom i prevozničkom djelatnosti - rekao je Vučinić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.