Izvor: Poslovne novine | Srijeda, 19.02.2020.| 15:38
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Hrvatska firma Dvocut-Ecro radi Studiju uticaja na okoliš buduće gasne konekcije Hrvatske i BiH

(Foto: Andrea Slatter/shutterstock.com)
BH-Gas, kompanija za proizvodnju i transport gasa, potpisala je danas, 19. februara, Ugovor o dodjeli granta s Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) i konsultantski ugovor za izradu Studije uticaja na okoliš i Studiju opravdanosti s konzorcijem ba čijem je čelu firma Dvokut-Ecro. Potpisivanje je upriličeno u Direkciji BH-Gasa na ceremoniji kojoj je prisustvovao i direktor Programskog ureda USAID-a Kent Larson.

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAI) podržala je projekt grantom od 500.000 dolara.

Procjena uticaja na okoliš biće pripremljena u skladu s okolišnom i socijalnom politikom EBRD, kao i zahtjevima lokalnog zakonodavstva. Korištenjem međunarodne tenderske procedure u skladu s politikama i pravilima EBRD za odabir konsultanta, Ugovor je dodijeljen Konzorciju čiji je voditelj Dvokut-Ecro.

Ukupna vrijednost potpisanog ugovora će biti finansirana iz navedenog iznosa obezbjeđenog granta.

Izrada idejnog projekta gasovoda započela je u avgustu 2019. godine i finansira se grantom Evropske unije kroz CONNECTA Tehničku pomoć. Okončane su aktivnosti definisanja tj. projektovanja glavne trase uz geodetsko snimanje i geotehničke istražne radove.

Projekat Južna interkonekcija Bosne i Hercegovine i Hrvatske u dužini od 160 km spada u najveće linijske infrastrukturne projekte koji su trenutno u toku.

Okončanje izrade projektne dokumentacije je planirano za kraj 2020. godine, a rezultirat će ishodovanjem okolinske dozvole i urbanističke saglasnosti za projekt.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.