NavMenu

Zakonske nejasnoće blokirale refundacije porodiljskih plata u RS

Izvor: Capital Srijeda, 19.02.2020. 15:43
Komentari
Podeli
(Foto: Halfpoint/shutterstock.com)
Poslodavci ne mogu refundirati plate isplaćene porodiljama tokom prošle godine jer institucije Republike Srpske, suprotno Ustavu RS, insistiraju na retroaktivnoj primjeni novog Zakona o dječijoj zaštiti, koji je nedavno stupio na snagu, saznaje portal Capital.

Novi Zakon o dječijoj zaštiti RS na snazi je od 1. januara 2020. godine i propisuje da poslodavci imaju rok od šest mjeseci da zatraže refundaciju plata za porodiljsko odsustvo.

Stari zakon, koji je bio na snazi do kraja 2019. godine propisivao je da poslodavci imaju rok od godinu dana da zatraže refundiranje isplaćenih plata porodiljama.

Tako je jedan poslodavac čija je radnica otišla na porodiljsko odsustvo u martu 2019. godine, po zakonu koji je važio za tu godinu, zahtjev za refundaciju naknade plate za porodiljsko odsustvo imao pravo da podnese u roku od godinu dana, do marta 2020. godine, a što je bilo definisano starim zakonom.

Međutim, Centar za socijalni rad, poslodavcima koji su početkom 2020. godine podnijeli zahtjeve za refundaciju ovih sredstava za period prije jula 2019. godine, iste odbijaju, uz obrazloženje da su oni neblagovremeni i zastarjeli.

Kao obrazloženje, u Centrima navode novi Zakon o dječijoj zaštiti kojim je propisano da se zahtjev za refundaciju mora podnijeti u roku od šest mjeseci.

U Advokatskoj kancelariji Sajić kažu da u novom zakonu u prelaznim i završnim odredbama postoji kontradiktornost, odnosno da je dodat novi član 58a. koji je u potpunoj suprotnosti sa stavom dva člana 58. Zakona o dječijoj zaštiti RS.

- Centar za socijalni rad ovu odredbu primjenjuje retroaktivno što je protiv Ustava RS, ne primjenjuju prelazne i završne odredbe i u socijalnom smislu – u svojoj borbi protiv bijele kuge onemogućava poslodavcima da potražuju od države naknadu plate za porodilje - rekla je advokat Nataša Krejić.

Poslodavci iz Srpske istakli su da nisu upoznati sa novim izmjenama zakona, te da će tražiti od Ministarstva finansija RS da im daju obrazloženje.

- Smatramo da postoji problem u tumačenju ovog zakona, te da je potrebno dodatno pojašnjenje. Poslali smo dopis ministarstvu, pa ćemo vidjeti šta su htjeli da kažu sa ovim izmjenama - rekao je Saša Trivić iz Unije udruženja poslodavaca RS.

Goran Stanković, generalni sekretar Saveza sindikata RS smatra da je Zakon dobar, ali da Centar za socijalni rad zajedno sa Fondom za dječiju zaštitu RS ne tumači dobro odredbe koje ovaj zakon propisuje.

- Nije ništa sporno sa članovima 58. i 58a. u Zakonu o dječijoj zaštiti RS, već oni jednostavno pogrešno tumače, te smatram da se treba to što prije riješiti i skrenuti pažnja - rekao je Stanković.

Podsjećamo, Fond za dječiju zaštitu RS, preko Centra za socijalni rad prima zahtjeve poslodavaca za refundaciju naknade plate za korištenje porodiljskog odsustva, te na osnovu toga vrši isplatu sredstava.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.