Izvor: Capital | Srijeda, 19.02.2020.| 09:40
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Carl Kuehne traži veći broj kooperanata u Prnjavoru

(Foto: Max Maier/shutterstock.com)
Predstavnici njemačke firme Carl Kuehne u utorak, 18. februara, su poljoprivrednicima u Prnjavoru predstavili planirane aktivnosti za proizvodnju i otkup krastavaca kornišona na području opštine Prnjavor.

Rukovodilac ove firme u BiH Boško Čoprka kaže da je cilj sastanka bio proširenje kooperantske proizvodnje.

- Imamo saradnju sa našim kooperantima u 15 opština. Prošle godine smo imali manji broj kooperanata u Prnjavoru, a sada nam je želja da broj saradnika značajno povećamo - kaže Čoprka.

On je napomenuo da ova njemačka firma kooperantima obezbjeđuje sadnice, đubrivo, potrebne pesticide, sisteme za navodnjavanje i ostali materijal potreban za proizvodnju.

- Trenutno na tržištu imamo najbolju tehnologiju i prinose po dunumu. Prošle godine smo imali prosjek oko 7,5 tona po dunumu, što je pokazatelj poljoprivrednicima da se proizvodnjom krastavaca može solidno zaraditi - rekao je Čoprka.

On kaže da se kooperantima nudi sedmična isplata za krastavce, uz mogućnost plaćanja repromaterijala kroz otkup krastavaca.

- Kada je riječ o broju ljudi koji bi mogli ovo raditi Prnjavor možemo porediti sa Kozarskom Dubicom, Novim Gradom ili Prijedorom u kojima imamo 60 do 80 kooperanata sa pojedinačnom proizvodnjom na površini od oko četiri do pet hektara - izjavio je Čoprka.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.