Izvor: Tanjug | Srijeda, 19.02.2020.| 15:44
Izdvojite članak Odštampajte vijest

GIZ uveo alate za efikasniji izvoz sa Zapadnog Balkana - Privrednicima na raspolaganju baza o distributerima i analiza međunarodnog tržišta

(Foto: ChameleonsEye/shutterstock.com)
Korišćenje baze podataka distributera iz regiona Zapadnog Balkana i EU, kao i omogućavanje pristupu alatu za analizu međunarodnog tržišta, nove su usluge koje su za privrednike regiona razvijene saradnjom ekonomija Zapadnog Balkana u okviru Komorskog investicionog foruma, saopštio je GIZ.

Usluge su razvijene kroz projekat "Povećanje izvoznog potencijala malih i srednjih preduzeća u regionu Zapadni Balkan 6" a cilj je da pomognu izvozno orijentisanoj privredi u proširivanju poslovanja, saopštila je Njemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ).

Baza distributera lokalnim kompanijama pruža informacije o regionalnim i evropskim distributerima, trgovcima na veliko i malo, uvoznicima i prerađivačima, što u velikoj mjeri olakšava potragu za potencijalnim partnerima u regionu i Evropskoj uniji, navodi se u saopštenju.

Dodaje se i da privredne komore Zapadnog Balkana sada raspolažu objedinjenim informacijama koje mogu da ponude kompanijama zainteresovanim da započnu ili poboljšaju izvozne aktivnosti.

- Projekat je odlična platforma za stvaranje lanaca vrijednosti iz sektora voća i povrća i njihovih prerađevina na području Zapadnog Balkana i Evropske unije, a s obzirom na to da distribucija čini značajan dio lanca vrijednosti prehrambenih proizvoda, ova usluga za dobavljače znači efikasan plasman robe na tržište - rekla je Ognjenka Lalović iz Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine.

Rukovodilac Centra Privredne komore Srbije zadužen za aktivnosti Komorskog investicionog foruma ZB6 Marko Mandić kaže da aplikacija omogućava pretragu po zemljama, vrsti proizvoda i tome kakvu uslugu pruža kompanija.

Druga usluga - alat za analizu međunarodnih tržišta Euromonitor International/Passport omogućava pristup informacijama o tržištima Austrije, Belgije, Njemačke, Holandija i Švedske.

Ova usluga nudi jedinstven pristup poslovnim podacima u vezi sa industrijama, zemljama i potrošačima, a takođe identifikuje i buduće trendove, navodi se u saopštenju.

- Početno interesovanje kompanija je izuzetno dobro, a nekoliko njih je već uspostavilo prvi kontakt sa distributerima iz baze i očekuju nastavak saradnje kroz konkretne ugovore - rekla je Lalović i dodala da se posebno interesuju manje kompanije.

Kako je saopšteno, obje nove usluge su razvijene i isprobane u regionu Zapadni Balkan 6, u sektoru obrade voća i povrća, što je veoma važan sektor za sve privrede.

Dodaje se da će usluge biti redovno ažurirane kao i da se mogu kreirati i posebna verzija ovih alata za sve druge sektore koji su relevantni za pojedinačne ekonomije zemalja regiona.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.