NavMenu

Osigurano 66 mil KM za zapošljavanje 15.000 osoba u FBiH - Uskoro objava javnih poziva za sufinansiranje

Izvor: Klix Utorak, 18.02.2020. 15:31
Komentari
Podeli
(Foto: Adam Gregor/shutterstock.com)
Zavod za zapošljavanje FBiH i ove godine će raspisati Javne pozive za učešće u programima sufinansiranja zapošljavanja i samozapošljavanja, odnosno, startapa koji će zvanično biti objavljeni 28. februara na službenoj stranici, a tekstovi programa osam dana ranije.

Haris Čuljević glasnogovornik Zavoda za zapošljavanje FBiH naglasio je da je za mjere politike aktivnog zapošljavanja u 2020. godini iz budžeta ove ustanove osigurano oko 66 mil KM. Dodao je da bi ovim sredstvima moglo biti obuhvaćeno oko 15.000 nezaposlenih.

- I u 2019. godini su realizovane slične mjere koje su planirane i u ovoj godini. Između ostalog, riječ je o programu sufinansiranja zapošljavanja i samozapošljavanja startup i možemo reći da smo veoma zadovoljni realizacijom ovih programa koji su provođeni u saradnji s kantonalnim službama za zapošljavanje. Prošle godine ovim mjerama je obuhvaćeno više od 13.000 osoba, međutim, proces potpisivanja ugovora još je u toku tako da će taj konačan broj zaposlenih iz 2019. godine biti još i veći - pojasnio je Čuljević.

Haris Huskić rukovodilac sektora za aktivnu politiku zapošljavanja predstavio je primarne programe koji će se provoditi u 2020. godini, a koji se već godinama finansiraju. Prvi je sufinansiranje zapošljavanja, a drugi se odnosi na samozapošljavanje, odnosno, startape.

Istakao je i to da je vrijednost programa zapošljavanja za ovu godinu nešto preko 51 mil KM, a planirano je da putem njim bude zaposleno 13.000 osoba.

- Ciljne skupine su mladi, žene i osobe u dobi do 35 godina sa radnim stažom, zatim, osobe preko 40 godina, dugotrajno nezaposlene osobe, osobe niže kvalifikacije i bez kvalifikacija te demobilisani borci. U odnosu prošle godine poboljšali smo postojeće, a i prema zakonskim aktima i uveli nove mjere, dakle, povećani su pojedinačni iznosi sufinansiranja po svakoj mjeri te je i ukupna vrijednost projekta uvećana u odnosu na prošlo godinu. Kod većine mjera uvedena je mogućnost produživanja sufinansiranja do 12 mjeseci. Također tu je i opcija da se uveća osnovica sufinansiranja za 10 posto za teže zapošljive kategorije - naveo je Huskić.

Huskić je nabrojao i nekoliko poticajnih mjera koje su planirane u okviru sufinansiranja zapošljavanja.

- Mjera 'Tvoje prvo radno iskustvo' je ostala i dalje za osobe do 30 godina starrosti. Međutim mjera 'Tvoja prilika 2020' se odnosi na osobe do 35 godina sa radnim iskustvom/stažom, a koje se nisu uspjele uključiti na tržište rada i praktično oni dobijaju drugu priliku. Zatim mjere 'Zapošljavanje žena' i 'Prilika za sve' koje su bile aktuelne i prošle godine. Nova mjera koju smo uveli je zapošljavanje demobilisanih boraca, a iz pretnhodne godine smo zadržali mjere 'Periodično zapošljavanje' i 'Nova prilika', a odnosi se na zapošljavanje najteže zapošljivih kategorija, a tu je i mjera 'Tražim poslodavca' i 'Služba u saradnji sa poslodavcem' - naveo je Huskić.

Huskić je istakao da će se javni poziv istovremeno sa svim mjerama objaviti u svim kantonima te da će biti otvoren tri radna dana od 08:00 do 16:00 sati. Dodao je da će se aplikacija i dalje podnositi putem linka koji će se nalaziti na web portalu federalne Službe za zapošljavanje osim mjere "Služba u saradnji sa poslodavcem" koja će biti provođena na neki drugi način kao što je to i do sada bilo.

- Bitno je istaći da ostaje princip rezervacije sredstava, dakle, svi oni poslodavci koji su uspjeli na vrijeme rezervisati sredstva s njima će se najprije zaključiti ugovor. Novost je da se uvodi lista čekanja koja će obuhvatiti sve one poslodavce koji nisu uspjeli u prvom trenutku rezervisati sredstva, a ukoliko s druge strane dođe do odustajanja pojedinih poslodavaca ili ako ne dođe do potpisivanja ugovora onda će sljedeći s liste imati to pravo. Također bitno je i da poslodavci budu registrovani kako bi mogli pristupiti sredstvima - naveo je.


Za program samozapošljavanja, odnosno, startapa izdvojeno je 14 mil KM. Tim sredstvima je planirano da bude obuhvaćeno 2.000 osoba s evidencije nezaposlenih u Federaciji BiH. Huskić je naveo da su ciljna grupa osobe koje su na ovoj evidenciji prijavljene dan prije objave javnog poziva bez obzira na stepen obrazovanja i starosnu dob. One su dužne da nakon prijave na Javni poziv registrovati i održati djelatnost u trajanju od najmanje 12 mjeseci.

- U fokusu su mladi i žene i nova podkategorija demobilisani borci i imamo jednu novu mjeru koja se odnosi na poduzetništvo za sve. Također su uvedene nove mjere kao i kod programa sufinansiranja zapošljavanja. Mjere koje su predviđene su 'Poduzetništvo za mlade', 'Poduzetništvo za žene', 'Poduzetništvo za demobilisane borce' i 'Druga prilika' i to je jedina mjera na koju se osobe neće online prijavljivati već direktno putem Službe za zapošljavanje FBiH - dodao je Huskić.

Jedina razlika u odnosu na prethodni program je da se nezaposlene osobe ne moraju registrovati prije objave javnog poziva.

- Nakon što se utvrdi da su oni kvalificirani i da zadovoljavaju uslove za učešće u programu, a nakon toga nezaposlene osobe se pozivaju da registruju obrt ili društvo, a nakon toga na werb portalu Službe čime ostvaruju uslove za zaključivanje ugovora o samofinansiranju. Nezaposlene osobe mogu aplicirati samo po jednoj mjeri ne mogu kao poslodavci aplicirati na više mjera odjednom - rekao je Huskić.

Na kraju su sagovornici naglasili kako će Javni pozivi biti objavljeni najmanje dva puta tokom godine i u zavisnosti od toga koliko ostane neugovorenih sredstava.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.