Izvor: Nezavisne novine | Utorak, 18.02.2020.| 08:56
Izdvojite članak Odštampajte vijest

U Krajišku kuću stiže 300 autohtonih proizvoda - Otvaranje 22. aprila u Banjaluci

Ilustracija (Foto: kuvona/shutterstock.com)
Prodavnica domaćih proizvoda, odnosno poljoprivrednih prerađevina na tradicionalan način, Krajiška kuća, predstavljena je u ponedeljak, 17. februara, u Gradskoj upravi Banjaluke poljoprivrednim proizvođačima, koji će imati mogućnost da u njoj plasiraju svoje proizvode.

Draško Ilić, direktor Centra za razvoj poljoprivrede i sela, istakao je da će adaptacija prostora namijenjenog za Krajišku kuću početi narednog mjeseca, a da će se raditi i na njenom otvaranju u Trebinju.

- Poljoprivrednim proizvođačima predstavljeni su neki modeli moderne ambalaže koje koriste poznati svjetski brendovi, kao i potrebna zakonska rješenja i standardi - kazao je Ilić.

Prema njegovim riječima, u Krajiškoj kući će svoje mjesto naći oko 300 autohtonih domaćih proizvoda, a cilj je da se podigne svijest stanovništva o značaju domaće proizvodnje.

- Na policama će moći da se nađu suhomesnati proizvodi, sirevi, med, čajevi, sokovi, džemovi, vina, rakije te veliki izbor kozmetičkih proizvoda, melemi, eterična ulja, biljne kapi i slično - rekao je Ilić.

Radenko Komljenović, načelnik Odjeljenja za privredu, kazao je da se, uz podršku poljoprivrednicima u smislu subvencija, radi i na sprovođenju projekata koji bi poljoprivrednicima trebalo da omoguće dalji razvoj.

- U Krajiškoj kući će svoje proizvodi moći da izlože proizvođači koji imaju registrovana poljoprivredna gazdinstva. Vjerujemo da će ova roba naći svoje kupce među građanima, ali i turistima koji posjećuju naš grad - dodao je Komljenović.

Mario Milanović, direktor Gradske razvojne agencije (CIDEA), istakao je da poljoprivredne proizvođače podržavaju na više načina, od izrade biznis planova, preko brendiranja do priprema za učešće u projektima koje finansiraju međunarodne institucije.

- Agencija podržava Centar za razvoj poljoprivrede i sela u brojnim projektima koje zajednički sprovodimo, pa tako i u projektu Krajiške kuće - naglasio je Milanović.

Krajiška kuća biće otvorena na Dan grada Banjaluke, 22. aprila, a nalaziće se u Ulici kralja Petra I Karađorđevića, u takozvanoj okrugloj prodavnici, na prostoru između gradske tržnice i Ferhadije.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.