Izvor: Capital | Utorak, 18.02.2020.| 08:11
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Cijena softvera za Puteve RS skočila na 4,5 mil KM

Ilustracija (Foto: ronstik/shutterstock.com)
Nakon što je nabavka milionskog softvera za Puteve Republike Srpske propala krajem prošle godine, vršilac dužnosti direktora tog preduzeća Nenad Nešić je raspisao novi tender u kojem je cijena poslovnog softvera skočila za milion maraka.

Nešić usluge nabavke i implementacije poslovnog softvera planira da plati 3,99 mil KM bez PDV-a. S porezom cijena softvera dostiže 4,67 mil KM.

Poslovni softver je samo prije pola godine bio procijenjen na čak milion maraka manje, odnosno na 3,59 mil KM s PDV-om.

Isto kao i za prethodni, u tenderu se navodi da softver koji kupuju treba da omogući upravljanje finansijama, kupcima, dobavljačima, projektima, investicijama, procesom nabavke, ljudskim resursima i procesom utvrđivanja i razmjene dokumenata. Predmet isporuke treba da bude hardverska oprema, softverske licence i usluga implementacije informacionog sistema koji se sastoji iz dvije cjeline, ERP i DMS.

Capital podsjeća da je nakon više od godinu dana žalbenih postupaka u oktobru poništena nabavka milionskog softvera u Putevima za koji su bili zainteresovani glavni igrači na domaćem IT tržištu.

Tendersku dokumentaciju u ranijem postupku su preuzeli između ostalog, Prointer, Lanaco, MMSCODE, Planetsoft, Nites, Telegroup…

U Putevima su i ranije, a i sada planiraju da sprovedu ograničen postupak javne nabavke, gdje postoji faza pretkvalifikacije. To znači da kandidati podnose zahtjeve za učešće, a Putevi RS potvrđuju da li su kandidati pouzdani i sposobni za izvršenje ugovora.

Nakon ocjenjivanja zahtjeva, Putevi donose odluku o rezultatima pretkvalifikacije, te samo oni koji po ocjeni ovog preduzeća budu kvalifikovani biće pozvani da dostave ponude.

Rast cijene poslovnog softvera za preduzeće Putevi RS nije jedini ovakav slučaj u posljednje vrijeme.

Podsjećamo, informacioni sistem za Šume RS prvobitno je bio procijenjen na 5,5 mil KM, da bi zatim cijena porasla na čak 17 mil KM.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.