NavMenu

Na Sokocu proizvedeno više od 30 tona meda - Stiže podrška mladim pčelarima

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 17.02.2020. 15:12
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/PollyDot)
Članovi Udruženja pčelara Glasinac sa Sokoca kažu da su prošle godine proizveli više od 30 tona meda, što je bolji prinos nego u 2018. godini.

Predsjednik sokolačkog udruženja Goran Nešković rekao je, nakon godišnje skupštine ove asocijacije, da je sa svojih skoro 70 košnica prošle godine imao prosječno po devet kilograma meda po košnici, što je najlošiji prinos u proteklih 20 godina koliko se bavi ovim poslom.

Nešković je naglasio da je prinos meda u 2019. bio različit u zavisnosti od mikrolokacije, pa se kretao od devet do 20 kilograma po košnici, čime su se mogli pohvaliti pčelari na području Kalimanića i Sokolovića.

On kaže da u slučaju pojave bolesti ovo udruženje sarađuje sa Veterinarskim institutom Republike Srpske Dr Vaso Butozan i gradskim veterinarskim inspektorom.

Nešković je podsjetio da se prošle godine na tri društva u jednom pčelinjaku pojavila "američka trulež" i da je to sanirano i uništeno, prenosi swot.ba.

On je naglasio da pčelari sa šireg romanijskog područja imaju Repro-centar za proizvodnju matica na imanju Zorana Batinića u Primčićima.

Prema njegovim riječima, rad i kvalitet matica se prati tokom godine na Testnoj-stanici, koja se nalazi na imanju Dragiše Kovačevića u selu Pariževići, kod Sokoca.

On kaže da je Udruženje pčelera sa Sokoca početkom ove godine apliciralo projekat prema Međunarodnom fondu za razvoj poljoprivrede (IFAD) za mlade pčelare početnike.

- U narednih pet godina po 30 mladih pčelara trebalo bi da dobije startap pakete, odnosno po pet pčelinjih društava, u čijoj nabavnoj cijeni IFAD učestvuje sa 50%, pčelari sa 40% i opština sa 10% sredstava - rekao je Nešković.

Prema njegovim riječima, taj startap paket će koštati 1.200 KM, što znači da bi pčelar za paket od pet rojeva trebalo da učestvuje sa oko 400 KM.

U okviru tog projekta planirana je i izgradnja pčelarskog centra na Sokocu, koji bi IFAD finansirao sa 70 odsto i lokalna zajednica 30 odsto.

Taj objekat bi bio vlasništvo opštine i biće dat na korištenje Udruženju pčelara "Glasinac".

- Cilj je da se obezbijede bolji uslovi za rad udruženja - naglasio je Nešković.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.