Izvor: Mina | Ponedjeljak, 17.02.2020.| 13:51
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Rosnjeft na Arktiku pokreće naftni projekat Vostok vrijedan 150 mlrd EUR

Ilustracija (Foto: QiuJu Song/shutterstock.com)
Naftni projekat Vostok, u koji će biti investirano 150 mlrd USD, stvoriće 100.000 radnih mjesta, saopštio je direktor Rosnjefta, Igor Sečin predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu.

Dva bliska saradnika čija saradnja traje decenijama u utorak su se sastali u Kremlju, a među prioritetima je bio Arktik, tačnije naftni projekat Vostok, prenosi Capital.ba.

Sečin i njegova državna kompanija Rosnjeft planiraju da eksploatišu ogromne rezerve nafte ispod tundre na sjeveru Uralskog regiona i da je izvoze preko projektovane luke na poluostrvu Tajmir.

- Biće to najveći naftni projekat u modernoj naftaškoj istoriji - rekao je Sečin u razgovoru sa Putinom.

Prema riječima Sečina, projekat Vostok podrazumijeva gradnju 15 novih industrijskih naselja, dva aerodroma, luke na moru, oko 800 kilometara novog naftovoda, 3.500 kilometara novih električnih vodova i 2.000 megavata električnih kapaciteta.

- Takođe će stvoriti 100.000 novih radnih mjesta i povećati nacionalni bruto domaći proizvod (BDP) Rusije za dva procenta - dodao je Sečin.

Projekat se zasniva na razvoju nekoliko naftnih polja, od kojih su barem tri u oblasti Vankor. Novi naftovodi i projektovani lučki terminal omogućiće partnerima da izvoze, kako se procjenjuje, 25 miliona tona nafte godišnje preko Sjeverne pomorske rute.

Taj naftovod je takođe projektovan da prenosi naftu iz Pajake, sa polja lociranih duž reke Jenisej. Do 2030. godine, ukupno 100 miliona tona nafte može se izvesti tim naftovodom preko nove luke u Tajmiru.

Za potrebe tog projekta treba da se sagradi flota ledolomaca klase Ark7, rekao je ranije Sečin.

Naftna kompanija ima potrebnu podršku Kremlja. Rosnjeft i druge kompanije dobiće velike poreske olakšice kako bi se umanjili troškovi projekta.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.