NavMenu

Od aprila u RS zabrana upotrebe termalnog papira sa bisfenolom A - Otrovna hemikalija se nalazi na fiskalnim računima, slipovima i izvodima iz bankomata

Izvor: Indikator Ponedjeljak, 17.02.2020. 09:21
Komentari
Podeli
(Foto: Billion Photos/shutterstock.com)
Zbog prisutnosti štetne hemikalije bisfenol A u termalnom papiru na fiskalnim računima, slipovima sa platnih kartica i izvodima sa bankomata, u Republici Srpskoj će od 12. aprila biti zabranjena upotreba ovog papira.

Riječ je o usklađivanju sa direktivama Evropske unije, koja je početkom ove godine zabranila bisfenol A u termalnom papiru, izvještava BHRT.

Pravilnikom o ograničenjima i zabranama hemikalija Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske zabranjuje se stavljanja na tržište termalnog papira koji sadrži bisfenol A u koncentraciji koja je jednaka ili veća 0,02 masenog udjela, nakon 12. aprila.

Pravilnik od 12. aprila 2017.godine sadržavao je istu odredbu zabrane, s tim što je prelazni period za primjenu ovog ograničenja bio tri godine, od stupanja na snagu Pravilnika.

Najpraktičnije bi bilo da se pri uvozu na granici intenziviraju kontrole, ali pod uslovom da to rade u oba entiteta i Brčko distrikt, jer u tom slučaju neće biti problema u unutrašnjem prometu, smatraju u Inspektoratu Republike Srpske.

- To će sasvim sigurno iziskivati izuzimanje uzoraka za laboratorijske analize, a samim time moramo znati koja je to laboratorija koja će vršiti te analize i precizirati šta se sve ubraja u termalni papir. Uputili smo molbu Institutu za javno zdravstvo RS da sa zemljama u regionu ispitaju koje to laboratorije mogu vršiti takve analize, kazala je Dušanka Makivić, portparolka Inspektorata Republike Srpske.

Problem nije samo u termalnom papiru s obzirom na to da se bisfenol A nalazi u raznim proizvodima i ambalaži, pa u Centru za životnu sredinu očekuju da naredni korak bude zabrana i jednokratne plastike, koja sadrži oznaku BPA.

- Ono što mi kao građani možemo da radimo je da smanjimo korištenje jednokratne ambalaže, a trendovi su takvi da je sve više ljudi svjesno štetnosti plastike ne samo po naše zdravlje, već i za životnu sredinu, Nataša Crnković iz Centra za životnu sredinu Banjaluka.

Bisfenol A, kao hormonski otrov, izaziva niz reproduktivnih, imunoloških, neuroloških i mataboličkih poremećaja, ali i kancerogena oboljenja.

Zabrana bisfenola A na fiskalnim računima, slipovima sa platnih kartica i izvodima sa bankomata prvi je korak na kojem se ne smije stati, a nadležni do aprila moraju otkloniti sve nedoumice u vezi s postupkom kontrole, podjseća BHRT.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.