Izvor: eKapija | Nedjelja, 16.02.2020.| 11:12
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Novo istraživanje pokazalo - reklama efikasna samo dvije sekunde

(Foto: oriontrail/shutterstock.com)
Samo ultra-kratke reklame mogu da prenesu poruku brenda ili proizvoda. Ovo je rezultat istraživanja i neurološke studije agencije IPG Mediabrands i izdavača Sanoma sprovedeno u Holandiji.

Studija, koja se temelji na opsežnom istraživanju efekata kratkog gledanja reklame na ponašanje potrošača, pokazuje da samo 25% gledalaca u početnim sekundama registruje poruku koju reklama prenosi online, i to bez jasnog prepoznavanja brenda. Takođe, 39% ispitanika na Facebooku ili Instagramu pogleda samo prvih 2 do 3 sekunde spotova koji traju 20 do 30 sekundi.

Prema mišljenju glavnog direktora za podatke i tehnologiju u IPG Mediabrands Holandija Menno van der Steena, koji je ujedno i jedan od koautora izvještaja, ova situacija otvara novi poligon za kreativce.

- Potrošači će preskočiti, zanemariti ili prelistati formate oglasa koji im se nude online svaki put kada to mogu. Upravo zbog toga uvjeren sam da postoji prostor za "sjajno" oglašavanje baš u okviru ultra kratkih formata. To će uticati i na kreativce da promjena svoj način razmišljanja kada se radi o efikasnim oglasima i strorytellingu na mreži. Svi znamo koliko mogu da budu dobri npr. animirane GIF, TikTok, filter ili Boomerang forme. Došlo je vrijeme da se slično kreativno razmišljanje uvede i u konvencionalnije domene advertajzinga - kaže Steen.

Studija, koja je sprovedena u saradnji sa neurolozima iz UnRavel Research, uključivala je neurološki element u kojem su ultra-kratki formati televizijskih video reklama, u trajanju od 2 do 6 sekundi, testirani pomoću EEG-a i praćenja očiju, a sa ciljem prepoznavanja brenda i angažovanja na određenu temu, navodi se na sajtu Udruženja za tržišne komunikacije Srbije.

- Ukratko, video materijal u trajanju od dvije sekunde nije krajnje sredstvo za prenošenje složene poruke, ali je svakako efikasan način privlačenja pažnje i ostajanja u mislima potrošača - zaključuje van der Steen.

IPG Mediabrands, čija je lokalna agencija u Holandiji sa partnerima sprovela ovo istraživanje, globalna je mreža u čijem sastavu su agencije UM i Initiative koje posluju u regionu jugo-istočne Evrope kao deo I&F Grupe.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.