Izvor: Capital | Nedjelja, 16.02.2020.| 08:58
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Cjelokupan izvoz namjenske industrije BiH u 2019. vrijedan 213 mil KM

(Foto: Marian Weyo/shutterstock.com)
Izvoz namjenske industrije BiH prošle godine iznosio je 212,93 mil KM, što je više za oko 4% u odnosu na 2018. godinu, izjavila je Srni direktor Sektora privrede Spoljnotrgovinske komore BiH Ognjenka Lalović.

Prema njenim riječima, najviše se izvozilo u Saudijsku Arabiju – 33,89%, Egipat 27,10%, Avganistan 5,73%, Tursku 4,54%, te u Maroko 3,95% i Ujedinjene Arapske Emirate 3,04%.

Lalović je rekla da se kao i do sada najviše izvozi municija za vojno oružje, revolvere i pištolje, što čini 90% izvoznog programa, dok se preostalih 10% odnosi na dijelove za revolvere i pištolje, te artiljerijsko oružje.

- Izvoz cijele namjenske industrije BiH nosi manje od deset kompanija, što čini ove rezultate izuzetnim. Činjenica da su proizvodi namjenske industrije BiH plasirani u skoro 50 zemalja i na svim kontinentima, govori da je ova industrija u velikom stepenu izvozno orijentisana i da je svako tržište važno i interesantno - istakla je Lalović.

Ona je naglasila da pored povećane potražnje na svjetskom tržištu, dobrim rezultatima ujedno su doprinijeli i poboljšani uslovi poslovanja na domaćem tržištu, kroz dobru saradnju nadležnih institucija sa privredom.

Za ozbiljnu modernizaciju i razvoj namjenske industrije BiH, prema njenim riječima, potrebne su investicije u istraživanje i razvoj, kao i stručni kadar koji je tehnološki opremljen.

- Bez ozbiljnog ulaganja u naučnoistraživačke projekte nijedna, a posebno ova tehnološki zahtjevna oblast ne može se učiniti nosiocem ekonomskog razvoja bez obzira na njen potencijal - zaključila je direktor Sektora privrede Spoljnotrgovinske komore Ognjenka Lalović.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.