Izvor: RTV | Nedjelja, 16.02.2020.| 11:30
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Srbija dobila zeleni data centar - Po prvi put u upotreni revolucionarna tehnologija hlađenja serverske opreme

Ilustracija (Foto: Mikhail Starodubov/shutterstock)
Svečanim potapanjem servera, u Vršcu je 12. februara u rad pušten prvi zeleni data centar u Srbiji.

Kompanije E-smart sistems i HiTeam podigle su ovaj data centar, primjenjena je tehnologija američke kompanije Green Revolution Cooling, a serveri su kompanije Supermicro.

Ovaj centar će, prvi u Srbiji, koristiti revolucionarnu tehnologiju hlađenja serverske opreme, potapanjem u rashladnu tečnost.

- Rezultati svega toga vide se u smanjenu troškova izgradnje data centra, u smanjenju potrošnje električne energije za hlađenje data centra, i, na kraju, u smanjenju troškova održavanja data centra - objasnio je Goran Veljović, direktor marketinga i prodaje E-Smart Sistems.

Rashladni medijum koji se koristi u ovom data centru ima 1.200 puta veći toplotni kapacitet od vazduha što odvođenje toplote čini daleko bržim i efikasnijim. Na 400 m2 prostora predviđeno je smještanje 12 IceRaq Quad sistema sa po četiri rack jedinice od 25 kW, čemu je ekvivalent 240 standardnih vazduhom hlađenih rack-ova.

Pregovara se i o mogućnosti pokretanja proizvodnje GRC proizvoda u Srbiji, za potrebe evropskog tržišta, a vlasti su najavile podršku i ovom vidu saradnje i unapređenju odnosa dviju zemalja. Osim toga, i Vršac očekuju nove investicije.

- Ovaj centar je investicija koja će zaokružiti ovaj tehnološki park kao industrijsku zonu, što znači da su nam u Vršcu potrebni novi kapaciteti. Upravo iz tog razloga, Grad Vršac je ušao u projektovanje nove industrijske zone Sever, što je svakako poziv svim investitorima da dođu u naš grad - poručila je gradonačelnica Vršca Dragana Mitrović.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.